1 Shut Up and Dance

Seizoen 3, aflevering 3

Kortweg Hangt er nu nóg geen sticker over uw webcam?

Premisse Een hacker filmt de masturberende tiener Kenny via zijn webcam en chanteert hem later. Kenny – en andere gedupeerden met hem – moet gehoorzaam een rist opdrachten uitvoeren. Koerier spelen, een overval plegen, een gevecht op leven en dood leveren, u kent dat wel.

Goed om te weten Kenny wordt neergezet door Alex Lawther ofte James uit Netflix-dweepserie The End of the F***ing World. U kunt dus niet anders dan ook Black Mirror de beste reeks ooit vinden, en ze evenzeer passief-agressief aanraden aan al uw vrienden.

Joost Vandecasteele: Rauw, visceraal, gedurfd, angstaanjagend en zeer, zeer spannend. Black Mirror is zelden opbeurend, maar dit is grimmiger dan grimmig. Het derde seizoen was het eerste in opdracht van Netflix (en niet langer voor Channel 4, nvdr.), met bijbehorende budgetverhoging, maar in Shut Up and Dance toont Charlie Brooker dat hij dat geld helemaal niet nodig had. Die lowbudgetlook zorgt zelfs voor meer geloofwaardigheid.

Wat ook meespeelt, is het besef dat deze episode, of White Bear(zie nummer zes, nvdr.), gewoon niet gemaakt kan worden in Vlaanderen, waar alles warm en hoopvol moet zijn. Het is jaloersmakend gedurfde tv. Nu goed, alles wat Brooker aflevert, maakt me ziek van jaloezie. Ik ben drie dagen niet uit bed gekomen omdat ik over die top tien moest nadenken.

Black Mirror

Nu op Netflix.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content