1. Michael Seletsky

‘Michael Seletsky kwam ik op het spoor via zijn zus, Rachel. Zij baat samen met haar man Eliyahu Rabinowitz een winkel uit in reistassen, vlak bij het station van Antwerpen.

‘Altijd als ik langskwam, herhaalde ze dat ik ook haar broer moest interviewen. Uiteindelijk zocht ik hem op. Zijn boekenwinkel, Vilna, waar alleen joodse Bijbelse literatuur wordt verkocht, was een openbaring. Alsof ik een oude filmset binnenwandelde waar de tijd al decennia stilstond. Het was er tjokvol gestouwd. Overal waar je keek, zag je een onoverzichtelijk kluwen van manuscripten en oude Thora’s. Ik heb er wekenlang gefilmd.

‘Michael deed me altijd een beetje aan Rodin denken. Hij heeft datzelfde gebeeldhouwde hoofd. Hij vertelde honderduit over de geschiedenis van Vilna, hoe zijn vader de winkel eigenhandig in elkaar had getimmerd, soms met planken die hij op straat vond. Hij had de grootste tragedies meegemaakt – zowat zijn hele familie is naar de concentratiekampen weggevoerd – maar was altijd strijdbaar en opgewekt gebleven. In voor een grapje. Michael nam de winkel over maar vorig jaar viel de onteigeningsbrief in de bus: Antwerpen wil een groot mediahuis bouwen en een volledig huizenblok moet daarvoor wijken. Ook zijn rijhuis, zijn Vilna. Of hoe de grootheidswaanzin van een stad familiestambomen omhakt, zonder het te beseffen.’

1. Michael Seletsky
1. Michael Seletsky

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content