1 Film: *** Extra’s: ** (DFW)

2 Film: ** Extra’s: ** (Universal)

3 Film: * Extra’s: *** (MGM)

Even waren de goede oude politiek alerte seventies weer helemaal terug in het Hollywood van infantiele CGI-sensaties. Met wisselend succes overigens. In de intrigerend en spannend opgebouwde ethische thriller Michael Clayton neemt Bourne-scenarist Tony Gilroy ook plaats achter de camera en laat hij alle fysieke actie varen voor een subtiele doorlichting van intriges en bedrijfspolitiek in hoge zakelijke middens. George Clooney is charmant verweerd als een fixer, een man die voor een machtig advocatenkantoor dubieuze klussen klaart, maar net iets te veel scrupules heeft om toegelaten te worden tot het clubje van de echt grote jongens. Dat voorgezeten wordt door de onlangs overleden Sydney Pollack, die meteen de link vormt met de stevige seventiescinema waar Gilroy hardnekkig aan refereert.

Een eerste veteraan uit die periode, Mike Nichols, toont zich nog altijd een vitaal en scherp commentator op de politieke zeden in het land van Uncle Sam en in het bijzonder op de Washingtonlobbyisten. Charlie Wilson’s War is zijn half satirisch portret van een Amerikaans congreslid en uitbundige levensgenieter (een verrassend liederlijke Tom Hanks, die zelfs aseksueel was toen hij in Philadelphia een homo speelde) die met een excentrieke CIA-agent (Philip Seymour Hoffman) een geheime operatie opzet om wapens en morele steun te ronselen voor de Afghanenin hun strijd tegen de Sovjets.

Een andere oudgediende van menig maatschappelijk debat uit de sixties en seventies brengt het er in Lions For Lambs minder goed af. Voormalige golden boy Robert Redford probeert iets te vertellen over de huidige oorlogszucht in zijn land, maar wat precies is niet duidelijk in deze nochtans didactisch opgebouwde triptiek van aan elkaar gelinkte en door elkaar gemonteerde verhalen. Zelf speelt hij een professor, in een zware discussie gewikkeld met een briljante student die weinig betrokkenheid toont voor wat er rond hem gebeurt. In een tweede luik trappen twee van Redfords oud-studenten op het slagveld van Afghanistan in een valstrik. En dan is er nog Tom Cruise als jonge republikeinse senator die aan een kritische journaliste (Meryl Streep) zijn nieuwe strategie uiteenzet die de twee jonge soldaten uit het vorige segment met hun leven bekopen. Redford is duidelijk verontwaardigd over de stand van zaken in zijn land, maar hij ventileert zijn ongenoegen op weinig coherente wijze.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content