1. DE KEUKEN VAN DE MEESTER 2. MEESTERLIJKE KLASSIEKERS

© © VTM
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

1. Dinsdag 7/6, vtm

2. Meerdere malen per week, Njam!

Het zijn allebei kookprogramma’s, de hoofdrolspeler is dezelfde persoon en de titels lijken bijzonder goed op elkaar, en toch zou je De Keuken van de Meester en Meesterlijke Klassiekers elkaars spiegelbeeld kunnen noemen. De Keuken van de Meester was, meer nog dan Mijn Restaurant of De Beste Hobbykok van Vlaanderen, pure reality, een afvalrace die zich toevallig in een keuken afspeelde, met proeven die veeleer bedacht leken om de zenuwen van de kandidaten te testen dan hun kooktalent.

De finale vorige week tussen ‘prodigy child’ Glenn en de meer ervaren Johan was bij momenten zeker goede televisie, vooral toen Johans beslissing om tussen het wortels snijden door ook zijn vingertopje onder handen te nemen voor de nodige dramatiek zorgde. Met koken had het echter allemaal nauwelijks nog iets te maken. Toen de twee finalisten hun gerechten voorschotelden aan de batterij topchefs die door Peter Goossens was uitgenodigd, mocht je als kijker al blij zijn dat je te horen kreeg wat er op de borden lag, laat staan dat je te weten kwam hoe het was klaargemaakt.

Bij een talentenjacht hoort onlosmakelijk ook een streng en bij momenten grof jurylid, en Peter Goossens nam in De Keuken van de Meester die rol vol overgave op zich. Aan Gordon Ramsay, die in het originele format Hell’s Kitchen de deelnemers soms de huid volscheldt, kan hij voorlopig nog niet tippen, al kwam hij in de halve finale dicht in de buurt. Ja, we weten het: de tirades van Goossens waren klein bier vergeleken met wat aankomende chefs soms naar hun hoofd geslingerd krijgen. Als Peter Goossens evenwel in het Hof van Cleve tegen zijn personeel staat te roepen, dan is dat naar aanleiding van een echte service in een echt restaurant voor klanten die met echt geld betalen. De Keuken van de Meester is tot nader order nog altijd maar televisie, en in dat geval is zijn gedrag aanstellerij.

Wie Goossens op andere wijze wil smaken, kan terecht bij Meesterlijke Klassiekers, het kookprogramma dat de chef sinds enkele maanden presenteert op de digitale zender Njam! In Meesterlijke Klassiekers maakt Goossens een aloud Vlaams recept op twee manieren klaar, één keer traditioneel en één keer zoals men het in het Hof van Cleve zou doen. De kok toont zich een iets bezadigder versie van Jeroen Meus, die omstandig en met voelbare liefde voor zijn vak uitleg geeft over producten en hun bereidingen. Hij laat ook zijn menselijke kant zien: toen hij onlangs hamrolletjes met witloof bereidde, gaf Goossens zijdelings toe dat hij als dat gerecht thuis op tafel komt een beetje ‘zeurt’ en een groter stuk van het kaaskorstje neemt dan hij zou mogen. Het beeld van de driesterrenchef die in het geniep zijn disgenoten benadeelt, volstond voor ons om de ergste uithalen uit De Keuken van de Meester te vergeten.

Misschien heeft Goossens de twee kanten van zijn persoonlijkheid netjes tussen de twee programma’s verdeeld, misschien speelde hij in De Keuken van de Meester gewoon een rolletje, we zouden het niet kunnen zeggen. Het enige wat we weten, is dat we op de ene Goossens onderhand uitgekeken zijn, terwijl we van de andere nauwelijks genoeg kunnen krijgen.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

‘Op de ene Peter Goossens zijn we onderhand uitgekeken. Van de andere kunnen we niet genoeg krijgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content