Zuid-Korea zet filmarchief gratis online

© Youtube

Terwijl hun noordelijke, communistische buren zich faliekant tegen Seth Rogens komedie The Interview keren, zwiert Zuid-Korea meer dan een halve eeuw aan cinema op het interne

Het Koreaanse filmarchief opende recent een YouTubekanaal waarlangs het landelijke producties van de jaren dertig tot de jaren negentig verspreidt. Een bankkaart en een vlotte beheersing van de Koreaanse tongval zijn niet nodig: alle films zijn gratis en grotendeels ondertiteld.

Het aanbod is niet enkel gevuld met klassiekers, maar ook met films van arthouseregisseurs als Im Kwon-taek, Shin Sang-ok en Hong Sang-soo. Nog voor Park Chan-wooks Oldboy (2003) een wereldwijd geapprecieerde prijzenkampioen werd, leverden zij in de vorige eeuw ook sterke Oost-Aziatische prenten af.

Zo bevat de lijst ook Hong Sang-soos debuutfilm The Day a Pig Fell into a Well (1996), waarin een getrouwde businessman zich gedurende een zakentrip een hoop problemen op de hals haalt wanneer zijn condoom scheurt tijdens een prostitutiebezoek. Sang-soo is een van de meest bekende filmmakers uit Zuid-Korea, stelde zijn low budget arthouseproducties in het verleden al voor tijdens de Filmfestivals van Cannes en Berlijn en geldt als een van de blikvangers van het pas geopende internetarchief. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content