Zomerfilmtip: Roodbaard @ Cinematek, Brussel

© gf

Is de tweede halve finale van het WK te weinig episch voor jou? Dan biedt Cinematek een oplossing. Vanavond spelen ze het monumentale Roodbaard van Akira Kurosawa.

Roodbaard (Akahige) (1965)

Waar: Cinematek, Brussel, 21u00

172 minuten – Regisseur: Akira Kurosawa

Aan het einde van de 19de eeuw keert een jonge arts (Yuzo Kayama) terug naar Koishikawa, Japan. Van zijn school krijgt hij de opdracht om het hoofd van het plaatselijke, publieke hospitaal te begroeten. Dit hoofd, dat beter bekend is als als Roodbaard (Toshiro Mifune), meldt hem dat hij moet blijven en aan de slag moet als stagiair. De jonge arts, die veel hoger mikte, blijft, maar gedraagt zich als een koppig kind.

Net als Kurosawa’s debuutfilm, Sanshiro Sugata, is Roodbaard het verhaal van een leerproces en dat is vaak een werk van lange adem. De film flirt met de drie uur en het filmen zelf nam bijna twee jaar in beslag. Ondanks enkele tegenslagen heeft Kurosawa een sociaal-humanistisch epos afgeleverd, dat niet alleen verbluft door zijn fanatieke aandacht voor detail, maar ook door de voldragen acteerprestatie van Mifune. (TVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content