Zoek de zeven verschillen tussen deze twee acteurs

Zoek de zeven verschillen. © .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Lutz Ebersdorf maakt op 82-jarige leeftijd zijn filmdebuut in de horrorremake Suspiria en heeft alles om Hollywoods nieuwe it-boy te worden. Alleen: hij bestaat niet echt.

DE FEITEN (nu ja)

Lutz Ebersdorf is de 82-jarige man die de rol van pyschoanalist Jozef Klemperer vertolkt in Suspiria, Luca Guadagnino’s remake van de gelijknamige horrorcultfilm uit 1977, die bij ons vanaf november te zien is maar net op het festival van Venetië in wereldpremière is gegaan. Ebersdorf neemt daarin, naast Tilda Swinton en Dakota Johnson, een hoofdrol op zich. Opvallend, want ondanks zijn gezegende leeftijd was Ebersdorf nooit eerder te zien op het witte doek. De grijsaard werd dan ook prompt tot Hollywoods nieuwste it-boy gebombardeerd. Alleen is Lutz Ebersdorf meer dan waarschijnlijk gewoon Tilda Swinton met een pruik.

Zoek de zeven verschillen tussen deze twee acteurs

‘Oude, onbekende man wordt Hollywoodster’: klinkt goed, maar voor wie zich ook maar een beetje verdiept in het mysterie Ebersdorf lijkt ‘Hollywoodster wordt oude, onbekende man’ aannemelijker. In maart 2017 publiceert The Telegraph een setfoto van wat volgens de redactie ‘Tilda Swinton vermomd als een heel oude man’ is. Klinkt logisch: Swinton staat bekend om haar frappante gedaanteverwisselingen. Maar dan begint de promocampagne van de film. In de officiële castlijst staat ene Lutz Ebersdorf vermeld als de acteur die Jozef Klemperer speelt, net als in de trailer en op de posters. Wie die nieuwe geheimzinnige acteur precies is, blijkt moeilijk te achterhalen. Online is er enkel een IMDb-pagina te vinden met een verbazend gedetailleerde biografie. Geschreven door Lutz Ebersdorf zelf. Dat doet al alarmbellen rinkelen.

Zoek de zeven verschillen tussen deze twee acteurs

Tel daarbij dat Ebersdorf verdacht veel op Tilda Swinton lijkt en het mysterie lijkt ontrafeld. Maar de makers van Suspiria doen hun uiterste best om dat te ontkennen. Regisseur Guadagnino doet geruchten over Swintons dubbelrol af als ‘fake news’. Op een persconferentie in Venetië las Swinton in Ebersdorfs naam een brief voor. Daarin verontschuldigt hij zich voor zijn afwezigheid, omdat hij nogal op zijn privacy gesteld is. Waarna hij iedereen die verontrust is door de film aanraadt een goede therapeut te zoeken. Waarom Guadagnino en co. zo hardnekkig met onze voeten rammelen, is onduidelijk. Maakt het deel uit van de plot? Willen ze ons, net als het origineel uit 1977, in de war brengen? Hoe dan ook is iedereen er intussen van overtuigd dat Swinton wel degelijk Jozef Klemperer – of Lutz Ebersdorf zo u wilt – speelt. (En onze man in Venetië is er gewoon ook zeker van). De vreemde IMDb-pagina is verwijderd en verwijst nu meteen door naar die van Swinton. Vreemde promocampagne, dat wel. Als dit een voorbode is van de film zelf, houdt u best het nummer van uw therapeut klaar.


DE TRIVIA

Zoek de zeven verschillen tussen deze twee acteurs

Gevraagd naar zijn bijzondere casting antwoordde regisseur Guadagnino: ‘We wilden een fris gezicht. Iemand die op het scherm geboren wordt tijdens de film.’ Blijkbaar mag u dat letterlijk nemen.

Wie Snowpiercer, The Grand Budapest Hotel, Trainwreck en Okja zag, weet dat Tilda Swinton niet vies is van protheses, pruiken en make-up. In Doctor Strange speelde ze zelfs een mannelijke Aziatische monnik, waarna ze werd beschuldigd van whitewashing. Dan is een witte bompa spelen nu ook weer niet zo moeilijk.

In feite liegen de makers niet eens. Als Tilda Swinton Lutz Ebersdorf speelt en niet Jozef Klemperer, dan speelt Lutz Ebersdorf nog steeds Jozef Klemperer. Snapt u?

Partner Content