Your Name van Makoto Shinkais: tienerfilm met gelaagdheid, poëzie en complexiteit

Taki en Mitsuha wisselen geregeld van lichaam, maar kennen elkaar niet. © .

Japanse anime haalt zelden de Vlaamse bioscoop. Te oordelen naar Makoto Shinkais fenomenaal succesvolle en complexe tienerromance Your Name is dat zonde.

Fair of niet fair, een Belg die wat wielerkoersen wint, wordt de nieuwe Eddy Merckx genoemd, kleine voetballers die twee man voorbijdribbelen de nieuwe Lionel Messi en elke Japanner die scoort met een animatiefilm de nieuwe Hayao Miyazaki. De laatste in die laatste rij is Makoto Shinkai, en alvast qua cijfers kan hij zich meten met de legendarische Studio Ghibli-regisseur. Slechts drie titels deden het aan de Japanse box office ooit beter dan Your Name: Titanic, Frozen en Miyazaki’s meesterwerk Spirited Away. Shinkais fenomenale succes bleef bovendien niet beperkt tot Japan. Wereldwijd haalde de anime meer dan driehonderd miljoen euro op.

En toch heeft Shinkai nog veel te leren van Miyazaki. Bijvoorbeeld dat het soms wat minder mag. Shinkai pakt om de tien seconden met nieuwe stilistische hoogstandjes uit. Vele daarvan verbazen, maar soms komt dat rusteloze kijk-eens-wat-ik-allemaal-kan het verhaal niet ten goede. De grappen (jongens en meisjesborsten) en de muzikale keuzes (niet te exporteren emotionele J-pop) verraden dat Shinkai in de eerste plaats op de jeugd mikt – waar uiteraard niets mis mee is.

Your Name is bijna niet te spoilen. Zo veel plot, zo veel onderwerpen, gevoelens en verbanden liggen op het einde op je bord. Al naargelang je perspectief kun je het ook een rampenfilm, een filosofische sf-film of een melodrama noemen. De grondlaag: twee adolescenten zijn, zoals elke adolescent, op zoek naar zichzelf en de andere. Mitsuha vindt dat ze verkommert in een bergdorp waar niets te beleven valt. In het hectische Tokio snakt de jongen Taki dan weer naar wat meer rust. Om de een of andere reden ontwaken ze om de zoveel dagen in elkaars lichaam en elkaars leven. Daar proberen ze het beste van te maken. Het probleem is dat zij zich achteraf amper iets herinneren, zelfs elkaars naam niet. Op basis van het onbestemde gevoel dat er elders een zielsverwant rondloopt, gaan ze naar elkaar op zoek. Ontmoetingen worden vooruitgeholpen of tegengewerkt door wonderschone kometen, geheugenverlies, tijdverschillen en een spirituele entiteit die je kunt plezieren met kuchikamizake, sake die fermenteert met het speeksel van een maagd. Het sleutelwoord is musubi, een godheid maar ook de draad die verbindt: het meisje met de jongen, het heden met het verleden, het bergdorp met de metropool.

Your Name is een echte tienerfilm, maar wel eentje met een gelaagdheid, een poëzie en een complexiteit waar veel ernstige, volwassen drama’s een puntje aan kunnen zuigen.

Your Name van Makoto Shinkai.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content