Woestijndocu ‘Desert Haze’ te zien op Docville

Documentairemaker Sofie Benoot heeft al jaren een fascinatie voor de Amerikaanse woestijn. In ‘Desert Haze’ deelt ze haar zoektocht naar de sporen die mensen er in het zand achterlieten. De documentaire gaat zaterdag 3 mei in première op Docville.

Belgische regisseur Sofie Benoot maakte in 2007 en 2009 al een documentaire over Amerika. In haar nieuwste docu ‘Desert Haze’ laat ze de westernliefhebber in haarzelf helemaal los. “Die westerse regio in Amerika ligt me heel nauw aan het hart”, vertelt de documentairemaakster. “Maar in westernfilms is er altijd te zien hoe blanke mensen de grote vlaktes innemen. Ik wou op zoek gaan naar de sporen die de inheemse bevolking er achterliet en interessante verhalen die minder bekend zijn, maar toch een link met elkaar hebben.”

Atoomproeven en westernfilms Die link is in de documentaire erg belangrijk. Benoot springt van het ene verhaal naar het andere en weer terug, maar ze hebben allemaal wel iets met elkaar te maken. “Dat vind ik belangrijk, omdat ik me niet in één onderwerp verdiep”, vertelt Benoot. “Ik heb het bijvoorbeeld over de atoomproeven die er werden uitgevoerd, de westernfilms die in dezelfde gebieden gedraaid werden en de pioniers van het woestijngebied. Dat breng ik allemaal met elkaar in verband.”

Benoot zocht twee jaar lang naar de meest uiteenlopende verhalen die ze kon gebruiken in haar documentaire. “Er zijn uiteindelijk ook veel getuigenissen gesneuveld, zodat de link tussen de verhalen duidelijk bleef.”

Omgevingsgeluid als soundtrack

De documentaire wordt gekenmerkt door de vele wijde shots van het uitgestrekte landschap. “Natuurlijk verleent de woestijn zich tot dit soort beelden”, legt Benoot uit. “Maar ik vind het ook erg belangrijk om de personages uit het verhaal in hun omgeving te plaatsen. Daarnaast geeft het ook de nietigheid van de mens weer in het machtige gebied van de Amerikaanse woestijn. Ik gebruik geen achtergrondmuziek. We hebben ter plaatse veel geluiden opgenomen, zoals de wind en het geritsel van planten. Die omgevingsgeluiden vormen eigenlijk de soundtrack bij de documentaire.” (FL)

‘Desert Haze’, zaterdag 3 mei om 19.45u op Docville in Leuven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content