William Friedkin, regisseur van ‘The Exorcist’ en ‘French Connection’, overleden 

William Friedkin © Getty

De Amerikaanse regisseur William Friedkin, bekend van ‘The Exorcist’ en ‘French Connection’, is maandag overleden in Los Angeles. Hij werd 87 jaar. Dat heeft zijn echtgenote gemeld aan de Hollywood Reporter.

In de jaren 1970 maakte Friedkin, samen met onder meer Francis Ford Coppola, Hal Ashby en Peter Bogdanovich, deel uit van een generatie regisseurs die hun eigen weg en stijl kozen in Hollywood. Ze behoorden tot een generatie die doorgroeide vanuit de televisiewereld en een nieuwe, eigen interpretatie gaf aan populaire genres als horror of thriller.

‘The French Connection’, een politiethriller uit 1971, kreeg acht Oscarnominaties, waarvan er vijf verzilverd werden. Onder meer die voor beste film en voor beste regisseur. 

‘The Exorcist’, een griezelfilm uit 1973, werd zelfs tien keer genomineerd, maar kon maar twee Oscars binnenrijven: die voor beste geluid en beste afgeleide scenario. Een andere beroemde film van Friedkin is ‘Cruising’ uit 1980, met Al Pacino die undercover gaat als de gayscene van New York wordt geteisterd door moorden.

Friedkin bleef altijd werken, maar de successen uit zijn eerste periode wist hij nooit meer te overtreffen. Zijn nieuwste film, ‘The Caine Mutiny Court-Martial’, met Kiefer Sutherland in de hoofdrol, gaat eind augustus in première op het filmfestival van Venetië.

Partner Content