Werner Herzog is een plastic zak

Briljante Duitse regisseur Werner Herzog spreekt stem in van plastic zak met existentiële crisis in kortfilm Plastic Bag van Ramin Bahrani.

Plastic Bag is een achttien minuten durende kortfilm die werd geschreven en geregisseerd door de Iraanse Amerikaan Ramin Bahrani (Man Push Cart, Chop Shop, Goodbye Solo). De alom bijval oogstende Duitse regisseur Werner Herzog (Grizzly Man) vertolkte de stem van de plastic zak. De bijhorende soundtrack is voor rekening van Kjartan Sveinsson, die in het dagelijks leven de boter op zijn brood verdient als keyboardspeler bij de IJslandse band Sigur Ros. De prent werd uitgebracht als onderdeel van FutureStates, een reeks van digitale kortfilms die een beeld willen schetsen van de Amerikaanse samenleving zoals die er in de nabije toekomst zou kunnen uitzien.

De kunststoffen buidel die in Plastic Bag de hoofdrol speelt, gaat op zoek naar zijn ‘maker’, een vrouw die hem meekreeg na een bezoekje aan de winkel en hem later bij het afval dumpt. Onderweg tijdens zijn filosofische trip ontmoet hij rare wezens, ervaart hij liefde in de lucht, rouwt hij om het verlies van zijn ‘maker’ en gaat hij op zoek naar de zin van zijn bestaan.

Regisseur Ramin Bahrani wil met Plastic Bag vooral een kritische blik werpen op de staat van ons afbrokkelende ecosysteem en de rol die ons plasticverbruik daarbij speelt. Het duurt namelijk tussen vijfhonderd en duizend jaar voor een plastic zak volledig afgebroken en uit de natuur verdwenen is. Bovendien wurgen ze in die tijd schildpadden, verstikken ze vogels en vergiftigen ze het grondwater dermate dat onze hormoonhuishouding er door verandert en we er kanker van kunnen krijgen.

Hier kan u Plastic Bag bekijken:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content