‘Welcome Home’ en ‘Little Black Spiders’ Vlaamse blikvangers in Montréal

‘Welcome Home’ van Tom Heene en Patrice Toye’s ‘Little Black Spiders’ zijn de Vlaamse blikvangers op het 36e Wereldfilmfestival van Montréal (23 augustus-3 september).

“Welcome Home” van Tom Heene, die ook uitgenodigd is in Venetië, en Patrice Toye’s “Little Black Spiders” zijn de Vlaamse blikvangers op het 36e Wereldfilmfestival van Montréal (23 augustus-3 september). Heene’s filmdebuut wordt er vertoond in de First Films World Competition, terwijl de nieuwe speelfilm van Patrice Toye zijn wereldpremière viert in het prestigieuze Focus on World Cinema programma.

In totaal staan er dit jaar negen Vlaamse titels op het festivalprogramma. In de First Films World Competition van Montréal dingt hij mee naar één van de drie Zenith Awards. Op de vorige editie van het Wereldfilmfestival ging “Noordzee Texas” van Bavo Defurne meteen als eerste voor deze competitie geselecteerde Vlaamse film aan de haal met een Zilveren Zenith.

Producent van “Welcome Home” is Tomas Leyers voor Minds Meet die bovendien nog een tweede film in Montréal heeft lopen. De minoritaire coproductie “The World Belongs to Us” van regisseur Stephan Streker wordt ook vertoond in het Focus on World Cinema programma. Ook in Venetië heeft Minds Meet naast “Welcome Home” een tweede minoritaire coproductie: “Tango libre” van Frédéric Fonteyne. Het worden trouwens ook drukke weken voor Patrice Toye.

Haar derde speelfilm “Little Black Spiders” beleeft zijn wereldpremière in Montréal, om vervolgens het Filmfestival van Oostende te openen. “Little Black Spiders” is een productie van Antonino Lombardo voor Prime Time en komt bij ons in de zalen op 19 september. De Focus on World Cinema heeft ook een uitgebreid kortfilmprogramma met onder andere “Shattered Past” van Boris Sverlow en “The Letter” van Kenneth Mercken. Beide filmmakers wonnen eind vorig jaar nog een VAF-Wildcard met hun korte films.

Verder haalden ook het in Palm Springs bekroonde “Dura Lex” van Anke Blondé, “Natasha” van Roman Klochkov en “In de naam van de Vader” van Peter Woditsch de line-up. Tot slot werd de korte in Berlijn-geselecteerde documentaire “Asparragos” van Laura Zuallaert uitgenodigd voor de Documentaries of the World sectie.

Het Wereldfilmfestival van Montréal, na Cannes het belangrijkste filmfestival in de Franstalige wereld, is het laatste overblijvend event dat ontstond toen de Olympische Spelen die in 1976 in Montréal werden georganiseerd. De affiche van het festival werd dit jaar ontworpen door de in Brussel werkende grafische ontwerpster Amira Daoudi, die in de Vlaamse filmsector al lang geen onbekende meer is. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content