Weinsteins grijpgrage voorgangers

Harvey Weinstein. © Reuters

Amerikaanse producer Harvey Weinstein is lang niet de enige in Hollywood die zijn macht misbruikte om vrouwen aan de haak te slaan.

HOWARD HUGHES (1905-1976)

Weinsteins grijpgrage voorgangers
© BELGAIMAGE

Onafhankelijk filmtycoon, latere eigenaar van RKO Pictures

Actrice Gene Tierney beweerde dat ze niet dacht dat vliegenier Howard Hughes van iets kon houden waar geen motor in zat, maar toch hield de man er een obsessieve aandacht voor de Jane Russells borsten op na en huurde hij op een bepaald moment kamers in het Beverly Hills Hotel voor zowel zijn vrouw als zijn vriendinnen. Op zijn eigen kamer keek Hughes, al dan niet in gezelschap, naar films, getooid in louter een servet. De excentrieke magnaat had affaires met Ava Gardner en Katharine Hepburn maar vond altijd tijd voor een paar ‘audities’ met meisje die nooit even bekend zouden worden.

LOUIS B. MAYER (1884-1957)

De tweede ‘M’ in MGM

De grootste filmproducent aller tijden stond bekend als een vaderfiguur voor zijn sterren maar zat ook hardnekkig achter enkele actrices aan en aarzelde niet om carrières te kraken wanneer hij werd afgewezen. Musicalster Judy Garland, die al op haar dertiende bij Metro-Goldwyn-Mayer een contract tekende, schreef in haar biografie dat de studiobonzen vanaf haar zestiende in haar broekje probeerden te zitten. En Mayer zou de gewoonte gehad hebben zijn hand op haar borst te leggen om te zeggen dat ze van daaruit moest zingen, tot ze hem fijntjes meldde dat hij ook gewoon kon wijzen.

DARRYL F. ZANUCK (1902-1979)

Weinsteins grijpgrage voorgangers
© BELGAIMAGE

Oprichter van Twentieth Century Fox

Dezelfde Joan Crawford die Harry Cohn op zijn plaats zette, zou tegen Darryl Zanuck gezegd hebben dat ze al grotere wormen uit kolen had zien kruipen. De producent had haar een levensgrote replica van zijn niet zo edele delen in edelmetaal laten zien en vroeg haar wat ze ervan vond. Net als Harvey Weinstein had Zanuck de gewoonte om ambitieuze actrices niet altijd in gepaste kledij te ontvangen. Als hij al kleren aanhad. Een vast onderdeel van zijn dagelijkse agenda was een ‘conferentie’ van een halfuurtje met een op dat moment beschikbare starlet.

HARRY COHN (1891-1958)

Medeoprichter en hoofd van Columbia Pictures

De echte ‘Dirty Harry’ zou in zijn volledig met witte meubels ingerichte kantoor een sofa gehad hebben die volgens zijn biografen de originele casting couch was. De notoir dictatoriale producent werd ‘King Cohn’ genoemd, verwachtte van vrouwelijke sterren seks in ruil voor werkgelegenheid en hield tijdens de Depressiejaren zijden kousen en dure parfums voorradig als beloning voor vrouwen die met hem de bank deelden. Hij zat tevergeefs maar agressief achter Rita Hayworth en Kim Novak aan, en toen Joan Crawford bij hem een contract voor drie films tekende, zei ze: ‘Keep it in your pants, Harry.’

Partner Content