Wat als The Big Lebowski door de oude meesters geschilderd werd?

De cultfilm ‘The Big Lebowski’ uit 1998 blijft tot de verbeelding spreken. Artiest Joe Forkan liet zich inspireren door een gesprek dat de Dude voert met Walter en Donny over de boeven die op zijn tapijt hebben geplast. Forkan vraagt zich af hoe Europese kunstschilders een onderwerp als dit vertaald zouden hebben naar het witte doek. De stijl van oude meesters zoals Titiaan, Caravaggio en Jacque-Louis David werd vervolgens door Forkan gebruikt om verschillende scènes uit The Big Lebowski in schilderijen te gieten.

De artiest is al zijn hele leven lang geïntrigeerd door narratieve schilderkunst zoals die werd gecreëerd door de oude Europese meesters. Dit toepassen op zijn favoriete film aller tijden, ‘The Big Lebowski’, was dus een droom die in vervulling ging. Op die manier kon hij hybride kunst maken die kunstgeschiedenis, film en hedendaagse kunst met elkaar in dialoog laat gaan.

De reeks kreeg de naam The Lebowski Cycle en is nog tot 10 december te bewonderen tijdens een tentoonstelling in het College of the Canyons Art Gallery in Californië. Fans van zijn werk kunnen de schilderijen ook bestellen in printversie om thuis aan de muur te hangen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content