Warner Bros klaagt erfgenamen van J.R.R. Tolkien aan

Nadat Tolkien Estate, de juridische organisatie die het nalatenschap van schrijver J.R.R. Tolkien beheert , in november vorig jaar filmstudio Warner Bros aanklaagde, gaat het tikspelletjes verder. Warner Bros draait de rollen om en spant op zijn beurt een rechtszaak aan tegen de erfgenamen van Tolkien. De inzet is de licentie op ‘The Hobbit’-games.

Een aantal weken voor de release van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ sleepten de familie Tolkien en uitgever HarperCollins Warner Bros voor de rechter. Ze eisten ongeveer 62 miljoen euro voor het breken van de licentie op personages en verhaallijnen in online games en gokspelletjes die afgeleid waren van ‘The Hobbit’ en ‘The Lord of the Rings’-trilogie.

Elektronische rechten

Als filmmaatschappij heeft Warner Bros de rechten op merchandising van beide titels. Volgens Tolkien Estate werd er eerder afgesproken dat het enkel zou gaan om tastbare producten zoals actiefiguurtjes, posters en juwelen. De elektronische rechten, die nodig zijn om games en andere digitale producten uit te brengen, zou Warner Bros dus onterecht geclaimd hebben.

Naast contractbreuk was Warner Bros volgens de Tolkien-familie ook schuldig aan de beschadiging van het imago van de legendarische schrijver. “Deze online games veroorzaken onherstelbare schade aan de erfenis van Tolkien en aan zijn reputatie”, zei de familie in de officiële aanklacht.

Pitbull

De strijd om zoveel mogelijk geld uit het Tolkien-imperium te persen, krijgt nu een staartje. Deze keer is Warner Bros aan zet. De filmmaatschappij beweert dat ze miljoenen aan licentiegeld misliepen door de aanklacht van Tolkien Estate.

Warner Bros moest een deal in verband met de productie van slotmachines in het Hobbit-thema afblazen. Advocaat Daniel Petrocelli, die in het wereldje bekendstaat als een echte pitbull, eist schadevergoedingen van de familie van de schrijver.

Het is niet de eerste keer dat de filmstudio op het matje geroepen wordt. Vorig jaar raakte bekend dat 27 dieren, die ingezet werden tijdens de opnames van ‘The Hobbit’-trilogie in Nieuw-Zeeland, stierven op de onveilige ranch waar ze verbleven. Dierenrechtenorganisaties gingen op hun achterste poten staan. (CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content