Waarom we optimistisch mogen zijn over de nieuwe ‘Terminator’-film

© Kerry Brown
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Deze week komt Terminator: Dark Fate in de bioscoop, de sequel die zijn drie voorgangers moet doen vergeten. En ja, hij is weer back.

De feiten

Je kunt veel zeggen van Arnold Schwarzenegger, maar niet dat hij zijn woord niet houdt. He is back. Alweer. In theorie is Terminator: Dark Fate het zesde deel van de franchise, maar regisseur Tim Miller (die eerder een Marvelhit scoorde met Deadpool) besloot de drie laatste films te negeren en maakte een rechtstreeks vervolg op James Camerons Terminator 2: Judgment Day (1991). Daar valt iets voor te zeggen: Judgment Day wordt nog steeds beschouwd als een van de beste sequels ooit, maar daarna werd het een soep met verwarrende nevenplots, ingewikkelde verhaallijnen en uitgeholde actieclichés. Na het laatste exemplaar, de ramp Terminator Genisys (2015), hing de toekomst van de franchise aan een zijden draadje.

Als alles goed gaat, wordt Dark Fate zelfs het begin van een geheel nieuwe Terminator-franchise.

Terminator: Dark Fate moet nieuwe hoop brengen. En er is wel degelijk wat om optimistisch over te zijn. De makers beloofden opnieuw eenvoudiger plots. James Cameron, die er na de eerste twee Terminators de brui aan gaf, keert terug als producent en leidde het project in goede banen. Ook Linda Hamilton kruipt voor het eerst sinds Terminator 2 weer in de huid van Sarah Connor, nog steeds een van de meest iconische heldinnen uit de scifigeschiedenis. Tel daarbij nieuwkomers Mackenzie Davis en Natalia Reyes en de vrouwen lijken het bovendien voor het zeggen te hebben. Net als de eerste twee films is Dark Fate R-rated, wat fans doet hopen op een gelijkaardige grimmige sfeer. Of de film die verwachtingen ook kan inlossen, valt nog af te wachten, maar volgens de recente box-officevoorspellingen stevenen Miller en co. alvast af op een openingsweekend van minstens 40 miljoen dollar. Als alles goed gaat, wordt Dark Fate zelfs het begin van een geheel nieuwe Terminator-franchise. ‘Wait, the New Terminator Movie Might Actually Be… Good?’ kopte Vice ietwat onthutst. Oordeel vooral zelf.

Drie andere sequels die hun voorgangers negeerden

Halloween

De tactiek van Terminator: Dark Fate doet denken aan David Gordon Greens Halloween, dat vorig jaar de griezelfranchise nieuw leven inblies. Ook daarin werden veel voorafgaande films wijselijk genegeerd en kwam de originele regisseur John Carpenter opnieuw aan boord als uitvoerend producent. En Jamie Lee Curtis, de hoofdrolspeelster van onder meer het origineel, neemt het nog maar eens op tegen Michael Myers.

Halloween
Halloween

Ghostbusters 2020

Nostalgielijders kunnen volgende zomer de vierde Ghostbusters-film meepikken. Al doet regisseur Jason Reitman alsof de all-female – en daardoor controversiële – Ghostbusters uit 2016 nooit heeft bestaan en vormt zijn film een directe sequel op Ghostbusters II uit 1989. Misogyne fans zullen deze keer dus niet voor het hoofd gestoten worden, maar de film opent nu al een debat over de gevaren van nostalgische en toxische fans.

Ghostbusters 2020
Ghostbusters 2020

The Exorcist III

Ondanks de titel mag u deze film beschouwen als ‘The Exorcist II’. William Peter Blatty, auteur van de roman waarop het origineel gebaseerd was (en tevens scenarist daarvan), was allesbehalve te spreken over de eerdere sequel en heeft zijn roman Legion proberen te verwerken tot een acceptabel alternatief. Het resultaat is lang niet zo iconisch als de klassieker uit 1973, maar alleszins niet ’the stupidest major movie ever made’, zoals filmcritici over de echte Exorcist II schreven.

The Exorcist III
The Exorcist III

De trivia

– De keuze voor meerdere vrouwelijke hoofdrollen is alvast een stap vooruit. Toen Kristanna Loken in 2003 een rol kreeg in Terminator 3: Rise of the Machines, reageerde Schwarzenegger enthousiast: ‘Ik vind het idee van een vrouwelijke terminator geweldig. Nu hoeven kijkers niet langer continu mijn naakte lijf te zien wanneer ik uit de toekomst terugkeer, maar krijgen ze een sexy meisje met een prachtig figuur en een mooi gezicht.’ Hij begon nochtans veelbelovend.

Waarom we optimistisch mogen zijn over de nieuwe 'Terminator'-film

– Hebt u zich ook altijd afgevraagd waarom terminators überhaupt naakt moeten zijn bij het tijdreizen? Laat u niets wijsmaken. Volgens Sean Carroll, wetenschapper en consulent bij Terminator: Genisys, is daar maar één reden voor: Schwarzenegger in zijn nakie tonen.

Partner Content