Waarom niet iedereen zat te wachten op Will Smith als de geest van Aladdin

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Deze week verschijnt de liveactionversie van Aladdin in de zalen, met Will Smith in de felblauwe huid van Genie. Niet iedereen zit daarop te wachten.

De feiten

Allicht hebt u ooit Disneys gelijknamige animatieklassieker uit 1992 gezien, waarin wijlen Robin Williams het personage Genie legendarisch maakte. Genie (of Geest, zoals we hem in Vlaanderen kennen) is een hyperkinetische, charismatische blauwe geest die in een oude olielamp woont en Aladdin drie wensen cadeau doet. Kenners durven weleens te beweren dat Williams met zijn vertolking een nieuwe, verdomd hoge standaard heeft gezet voor stemacteurs. Het was dan ook de eerste vraag die op ieders lippen brandde toen een liveactionversie werd aangekondigd: wie zal de rol van de heilige geest aandurven?

In de zomer van 2017 werd bekendgemaakt dat Will Smith de fakkel zou overnemen. Mensen namen dat vrij goed op.

Will Smith
Will Smith

Tenminste, tot de eerste beelden werden gelost. Eind vorig jaar plaatste Entertainment Weekly een foto van de nieuwe Aladdin, Jasmine en Genie op de cover. Genie bleek een vreemd kapsel, een exuberante sik en een waanzinnige Colgate-smile te hebben. Maar vooral: hij was niet blauw. Het internet reageerde verbolgen. Uiteindelijk stelde Will Smith fans via Instagram gerust: ‘Check mij de top knot ponytail vibes rocken (en JA, ik word blauw!)’ Toen twee maanden later de eerste trailer werd gelanceerd, verkeerden fans desondanks in nog grotere shock. ‘Our Three Wishes Are All for Will Smith’s Genie in Aladdin to Go Away’, kopte Vice. De smurfblauwe, cgi-gestuurde Will Smith bleek de nachtmerrie van menig twitteraar. Anderen zagen er dan weer de lol van in en sloegen aan het memen, met opvallend veel internetgrapjes over Shrek, Avatar, het bosbessenmeisje uit Charlie and the Chocolate Factory en zowat alles wat ofwel belachelijk ofwel blauw is.

Ondanks de verrassende look lijkt het probleem vooral te zijn dat Smith niet Robin Williams is. Hij kan haast niet anders dan onze jeugdherinneringen aan diggelen slaan. Smith en regisseur Guy Ritchie hebben nochtans heel hard hun best gedaan om een eigen gedenkwaardige interpretatie neer te zetten. ‘Ik ben opgegroeid met de seventiesbodybuilderlook, die je niet opbouwt met steroïden, maar door gewichtheffen en enorme hoeveelheden eten. Ik wilde een Genie met abs‘, liet Ritchie in een interview verstaan. De intussen niet meer zo verse prins van Bel-Air probeerde dan weer ‘een hiphopsignatuur’ te geven aan zijn personage, bijvoorbeeld door het bekende nummer Friend Like Me te injecteren met een dosis rap. Zelf vindt hij zijn versie trouwens wél geslaagd. Sterker nog: de acteur voelde zich naar eigen zeggen sexy in zijn rol. Helaas is sexy niet meteen wat de rest van de wereld associeert met een blauwe, creepy geest.

Waarom niet iedereen zat te wachten op Will Smith als de geest van Aladdin

Trivia

– Wie niet compleet verblind is door Genies look, kan een knipoog naar The Fresh Prince of Bel-Air opvangen in de trailer. Op een bepaald moment tovert Genie namelijk een prins tevoorschijn die, toevallig of niet, gehuld is in dezelfde kleuren als het logo van die sitcom.

– ‘Ik was in staat om me meer te focussen op de ervaring van de geest als een meer menselijke entiteit’, vertelde Will Smith aan Empire. ‘Hij begrijpt liefde, hunkering en de diepmenselijke existentiële vragen, omdat hij er zelf veel aspecten van heeft meegemaakt. Ik heb het gevoel dat hij Aladdin kan helpen omdat zijn hart op dezelfde manier smacht.’ Geen idee waar hij het over heeft, maar dat klinkt opvallend diep voor een blauwe geest.

– Om te eindigen op een positieve noot: Genie zag er in de laatste Aladdin-trailer al een pak beter uit. Sommige haters hebben intussen dan ook hun oprechte excuses aangeboden aan Disney. De meesten zitten echter nog steeds in de aanvaardingsfase.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content