Waarom de Oscars van 2017 wellicht niet ’te blank’ zullen zijn

Bezorgt 'The Birth of a Nation' Nate Parker (centraal op de foto) een Oscar in 2017? © Fox Searchlight Pictures

Dit jaar wisten enkel blanke acteurs en actrices Oscarnominaties in de wacht te slepen in de belangrijke categorieën, wat heel wat stof heeft doen opwaaien. Maar de toekomst ziet er heel wat zwartkleuriger uit.

Er is dit jaar heel wat hetze ontstaan rond de Oscars, die ’te blank’ zouden zijn. Onder meer George Clooney en Dustin Hoffman lieten hun teleurstelling over de genomineerden blijken, en Spike Lee en Will Smith weigeren de Oscarceremonie van dit jaar zelfs bij te wonen.

Maar volgens de LA Times zal er volgend jaar mogelijk minder reden tot klagen zijn, gezien het grote aantal films met opvallende rollen voor gekleurde acteurs en actrices.

Op het Sundance Filmfestival in januari werd ‘The Birth of a Nation’, het verhaal van de slaaf Nat Turner, erg positief onthaald. De prent won er de publieks- en juryprijs in de ‘U.S. dramatic competition’. Acteur, schrijver en regisseur Nate Parker zou dus volgend jaar wel eens kans kunnen maken op verschillende Oscarnominaties, en Parkers collega-actrice Aja Naomi King, die Turners vrouw Cherry speelt, wordt nu al getipt voor beste vrouwelijke bijrol.

Oscar voor Barack Obama?

Parker Sawyers, de vertolker van Obama.
Parker Sawyers, de vertolker van Obama.© gf

Ook ‘The Office’-acteur Craig Robinson zou in 2017 genomineerd kunnen worden, voor zijn rol in het romantische drama ‘Morris From America’ van regisseur Chad Hartigan. Robinson, die eerder bekend staat voor zijn komische werk, kruipt in de huid van Curtis Gentry, die met zijn zoon verhuist naar het Duitse Heidelberg. Voor deze rol wist hij op Sundance een speciale juryprijs in de wacht te slepen. Ook ‘Southside With You’, een film over de jonge Michelle en Barack Obama, sprong in het oog dankzij mooie vertolkingen van Tika Sumpter en Parker Sawyers.

En dat is nog maar een voorsmaakje. In het najaar zal moeten blijken of Denzel Washington kans maakt op een derde Oscar voor zijn aandeel in Antoine Fuqua’s remake van de westernfilm ‘The Magnificent Seven’. Nog in de aanbieding: John Boyega in ‘The Circle’, Viola Davis in het rechtbankdrama ‘Custody’, Lupita Nyong’o in ‘Queen of Katwe’, en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Ook Will Smith, dit jaar dus duidelijk misnoegd omdat hij niet genomineerd werd voor zijn rol in ‘Concussion’, is vanaf december terug te zien op het witte doek, hij speelt mee in de film ‘Collateral Beauty’.

Hopelijk volgend jaar meer succes, Willard. (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content