Vrouwen ondervertegenwoordigd in filmindustrie

© Reuters

Uit een Amerikaans onderzoek van het Centre for the Study of Women in Television and Film blijkt dat slechts 9 procent van de regisseurs in Hollywood een vrouw is. In de onafhankelijke films doen vrouwen het beter.

Uit een Amerikaans onderzoek van het Centre for the Study of Women in Television and Film blijkt dat slechts 9 procent van de regisseurs in Hollywood een vrouw is. In de onafhankelijke films doen vrouwen het beter. Dat meldt deredactie.be. Als we verder kijken dan enkel regisseurs en ook producers, schrijvers, cineasten en editors erbij tellen, zitten we aan een percentage van 18 procent.

De studie toont wel aan dat het aantal vrouwelijke regisseurs sinds 2011 met 4% is gestegen. Ondanks die stijging is slechts 9 procent van de regisseurs van de top 250 films van 2012 een vrouw. Bij de producenten ligt het cijfer op 25 procent, dat is de voorbije twee jaar gelijk gebleven. Het aantal schrijfsters is sinds 2006 gestegen van 10 procent naar 15 procent in 2012.

Deze studie betreft grote Hollywood producties. Een andere studie merkt wel op dat vrouwen het beter doen in onafhankelijke films. Zo waren op het onafhankelijke filmfestival Sundance, tussen 2002 en 2012, 22 procent van de competitiefilms gemaakt door een vrouw. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content