Vrouw beweert dat ‘Frozen’ plagiaat is en klaagt Disney aan voor 250 miljoen dollar

Frozen © Disney

De Peruviaanse schrijfster Isabella Tanikumi spant een rechtszaak aan tegen Disney. Volgens haar is het plot van ‘Frozen’ gebaseerd op haar autobiografie die in 2010 uitkwam. Ze vraagt een compensatie van 250 miljoen euro.

Tanikumi beweert dat de verhaallijn van ‘Frozen’ veel gelijkenissen vertoont met haar eigen levensverhaal en dus niet gebaseerd is op ‘De Sneeuwkoningin’ van Hans Christian Andersen. Nochtans komen in haar boek ‘Yearnings of the Heart’, dat vertelt over haar leven in de Andes, geen pratende sneeuwmannen of geheime ijspaleizen voor.

Verschillende gelijkenissen

In haar aanklacht somt de Peruviaanse schrijfster achttien voorbeelden van plagiaat op. Die gaan van de namen van een aantal personages, naar liefdesperikelen tot de band die ze had met haar zus.

Een aantal voorbeelden

Tanikumi scheelt niet veel in leeftijd met haar zus en ze hebben een andere haarkleur, net zoals in de film. In ‘Frozen’ doet Elsa haar zus per ongeluk pijn met haar krachten waardoor een lok haar wit kleurt. Tanikumi viel tijdens het spelen met haar zus in hete pudding. Ze heeft blijvende schade aan het gezicht. Zowel Anna (zus van Elsa in ‘Frozen’) als de Peruviaanse schrijfster herinneren zich het ongeval niet.

Disney heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Je kan haar aanklacht hier volledig doornemen. De gelijkenissen die ze opnoemt, staan op de laatste vier pagina’s. (WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content