Vooruitblik op de Cannes-toppers (deel 2)

Ook in de tweede week staan heel wat topfilms geprogrammeerd op het Filmfestival van Cannes. Een overzicht.

Dinsdag 22 mei

Killing Them Softly van Andrew Dominik

Brad Pitt werkt na het succesvolle westerndrama ‘The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford’ voor een tweede keer samen met regisseur Andrew Dominik. In ‘Killing Them Softly’ gaat Pitt als point man (de hulp van een huurmoordenaar) op zoek naar de overvallers van een door de maffia beschermd kaartspel.

The Angels’ Share van Ken Loach

Kersverse vader Robbie wil zijn leven verbeteren nadat hij op het nippertje een celstraf weet te vermijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer hij met zijn vrienden een whisky-brouwerij bezoekt komt hij op het idee om een pagina in zijn leven om te draaien.

In 2006 won Loach de Gouden Palm met zijn historisch drama over de Ierse vrijheidsstrijd ‘The Wind That Shakes the Barley’.

A Perdre la Raison van de Belg Joachim Lafosse

Na winst van enkele prijzen op verschillende Europese filmfestivals maakt Joachim Lafosse zijn Cannesdebuut met ‘A Perdre la Raison’. De film vertelt het liefdesverhaal tussen twee jonge mensen en is losjes gebaseerd op de affaire Lhermitte, de moeder uit Nivelle die haar vijf kinderen vermoordde.

Woensdag 23 mei

On The Road van Walter Salles

Salles waagt zich opnieuw aan een ‘road trip’-verhaal. Na ‘Motorcycle Diaries’, een relaas over een jonge, pre-revolutionaire Che Guevara die met een vriend op een motor door Zuid-Amerika trekt, waagt hij zich met ‘On The Road’ aan een stuk legendarische Amerikaanse literatuur. ‘On The Road’ werd in 1951 geschreven door Beatnik Jack Kerouac en is grotendeels autobiografisch. Twilight-ster, Kristen Stewart, speelt naast onder meer Viggo Mortensen, Kirsten Dunst en Steve Buscemi.

Io E Te van Bernardo Bertolucci

Het Italiaanse ‘Me and You’ vertelt het verhaal van een introverte jongeman die tegen zijn ouders zegt dat hij op skivakantie gaat terwijl hij werkelijk zijn tijd doodt in een kelder. Regisseur Bernardo Bertolucci werd al tweemaal genomineerd voor de Gouden Palm, won vier Oscars waaronder twee voor beste regisseur en schreef het scenario van de gevierde western ‘Once Upon A Time in The West. ‘Io E Te’ draait ‘buiten competitie’.

7 Días En La Habana van Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabio en Laurent Cantet

Een jonge Amerikaan probeert zijn acteercarrière van de grond te krijgen en gaat een week naar Cuba tijdens een filmfestival. De film bevat zeven segmenten die elk door een andere regisseur werden gefilmd. De film is een coproductie van Spaanse, Franse en Cubaanse bedrijven en doet mee in nevencompetitie Un Certain Regard.

Matteus van Leni Huyghe

De Vlaamse Leni Huyghe maakt haar Cannesdebuut met de kortfilm ‘Matteus’. Nico en Alice verhuizen met hun 10-jarige zoon naar het platteland. Ze zijn zo druk bezig met de renovaties van hun nieuwe huis dat ze de verandering in hun zoons gedrag niet opmerken. Wanneer Alice eindelijk beseft dat er iets mis is, is het eigenlijk al te laat. ‘Matteus’ is mee mogelijk gemaakt door het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Ernest et Célestine van Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner

Deze Frans-Belgische productie is de verfilming van het populaire kinderboek Ernest et Celestine van Gabrielle Vincent. De koddige animatiefilm gaat over de vriendschap tussen een beer die kunstenaar wil zijn en een muis die geen tandarts wil worden.

Donderdag 24 mei

The Paperboy van Lee Daniels

Twee broers onderzoeken samen de mogelijke onschuld van een ter-dood-veroordeelde. Door toedoen van een derde geraken ze echter zelf in de problemen. De film heeft enkele sterke namen met Matthew McConaughey, Zack Efron, John Cusack en Nicole Kidman en maakt kans op de Gouden Palm.

Vrijdag 25 mei

Cosmopolis van David Cronenberg

Een ritje met de limo naar de kapper wordt voor een 28-jarige miljardair een waar avontuur wanneer hij ontdekt dat iemand hem dood wil. Robert Pattinson speelt de hoofdrol in de nieuwste van David Cronenberg. Cronenberg werd eerder al genomineerd voor de Gouden Palm voor ‘Crash’, ‘Spider’ en ‘A History of Violence’. Met ‘Crash’ won hij de juryprijs. ‘Cosmopolis’ dingt mee naar de Gouden Palm.

Renoir van Gilles Bourdos

Renoir speelt zich af in de Franse Riviera in 1915 nadat Pierre-Auguste Renoir zijn vrouw had verloren en zijn zoon gewond was geraakt in Wereldoorlog I. De jonge vrouw Andrée wordt de schilders laatste model en inspireert eveneens de jonge Jean Renoir om films te gaan maken. ‘Renoir’ is geselecteerd in Un Certain Regard.

Zaterdag 26 mei

Mud van Jeff Nichols

Wanneer twee tieners een voortvluchtige leren kennen sluiten ze een pact. Ze beloven om hem te helpen ontsnappen aan de bounty hunters die hem op het spoor zijn en om hem te herenigen met de liefde van zijn leven. Matthew McConaughey maakt met ‘The Paperboy’ en ‘Mud’ twee keer kans op de Gouden Palm. In ‘Mud’ wordt hij bijgestaan door Reese Witherspoon en Michael Shannon. Regisseur Jeff Nichols won vorig jaar met ‘Take Shelter’ de Grand Prix en de SACD prijs in de Semaine de la Critique.

Maniac van Franck Khalfoun

Modeontwerpsters Anna maakt meer los in haar nieuwe beste vriend Frank dan ze had gewild. Wanneer ze zijn hulp vraagt voor haar tentoonstelling komt Franks obsessie voor hoofdhuiden opnieuw naar boven. Elija Wood vertolkt de rol van seriemoordenaar Frank.

Cockaigne van Émilie Verhamme

Een Oekraïense vader reist van Kiev naar Brussel met zijn twee zoons in de hoop een beter leven te vinden. Eenmaal aangekomen vinden ze niet het nieuwe leven waarop ze zo gehoopt hadden, maar worden ze geconfronteerd met de harde realiteit. Ze worden het slachtoffer van uitbuiting en vernedering. Deze kortfilm van de Vlaamse Verhamme is genomineerd voor de Gouden Palm van de kortfilm. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content