Voor 2018 geen enkele vrouwelijke regisseur bij filmstudio’s 20th Century Fox en Paramount

© thewrap.com

Alle films die bij 20th Century Fox en Paramount de komende drie jaar op het programma staan, worden geregisseerd door mannen, zo blijkt uit een studie van nieuwssite The Wrap. ‘Het is shockerend dat er in Hollywood na al die jaren nog bijna niets veranderd is’, zegt Melissa Silverstein, oprichtster en redactrice bij de website Women and Hollywood.

Het is niet de eerste keer dat vrouwelijke regisseurs en actrices in Hollywood zich uitspreken over discriminatie tegenover vrouwen. Eerder bleek uit een Amerikaanse studie dat slechts negen procent van de regisseurs in Hollywood vrouwelijk is. Actrices als Meryl Streep, Emma Watson en Carey Mulligan spraken daar al meermaals hun ongenoegen over uit.

Valse hoop

Hollywood beweert dat er veranderingen op til zijn. Stacey Snider, sinds 2014 medevoorzitster van 20th Century Fox, erkent de discriminatie tegenover vrouwen als big issue: ‘Het is essentieel voor de filmindustrie om dit probleem aan te pakken’, zei ze in de herfst van 2015.

Toch is er sindsdien nog niet veel veranderd. De laatste Fox-film van een vrouwelijke regisseur dateert van 2010 (Ramona and Beezus van Elizabeth Allen Rosenbaum) en bij Paramount van 2014 (Selma van Ava Duvernay). Beide filmstudio’s wilden niet reageren op de recente studie van The Wrap.

‘Alle lagen van de filmwereld zijn doordrongen van seksisme. Het volstaat dus niet om u0026#xE9;u0026#xE9;n laagje weg te nemen’

Melissa Silverstein van Women and Hollywood spreekt zich uit over de kwestie: ‘Het is altijd shockerend om te zien hoe filmstudio’s aan vrouwen nog steeds te weinig mogelijkheden geven om te regisseren’, zegt ze aan The Wrap. Al erkent ze de complexiteit van het probleem: ‘Alle lagen van de filmwereld zijn doordrongen van seksisme. Het volstaat dus niet om één laagje weg te nemen’, aldus Silverstein.

Kansen

Toch zijn er nog altijd filmstudio’s die het iets beter doen. Zo heeft Fox Searchlight Pictures, de arthouse-afdeling van 20th Century Fox, twee nieuwe films met vrouwelijke regisseurs in de pijplijn zitten. Maar ook andere filmstudio’s geven kansen aan vrouwelijke cineasten. Zo komt van Disney Queen of Katwe (Mira Nair) uit in september 2016, pakt Universal ook in september uit met Bridget Jones’ Baby (Sharon Maguire) en zitten er bij Sony met Money Monster (Jodie Foster) en Underworld: Blood Wars (Anna Foerster) ook films van vrouwelijke regisseurs aan te komen. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content