Vlaamse schandaalfilms in Cinema Zuid

Cinema Zuid programmeert vanaf woensdag 1 september drie provocerende schandaalfilms van Vlaamse bodem. Wij tonen een hilarische trailer van ‘Princess’, ofte: James Bond à la Flamande!

Eind jaren ’60 bereikte de seksuele revolutie ook Vlaanderen. Cinema Zuid programmeert vanaf 1 september drie films van provocerende Vlaamse regisseurs die in die tijd elk op hun eigen manier voor schandaal zorgden: ‘Cash?Cash!’ van Paul Collet en Pierre Drouot, ‘Pandore’ van Guy J. Nys en ‘Princess’ van Herman Wuyts.

In 1967 waagden twee pas afgestudeerde Vlaamse regisseurs zich aan een eerste langspeelfilm. Paul Collet tekende voor de regie van ‘Cash? Cash!’ (1967), maar wees erop dat de film eigenlijk het werk was van een collectief dat zich had laten inspireren door andere ‘jongerenfilms’, zoals ‘The Blackboard Jungle’ en ‘Les tricheurs’. ‘Cash? Cash!’ werd – in de lijn der verwachtingen – een ‘schandaalsucces’. En op 1 september wordt hij geprojecteerd in Cinematek.

‘Seksfilm’ was in Vlaanderen vaak een familieaangelegenheid en dat bewees de Mechelse fotograaf-cameraman Guy Nys met zijn schandaalfilm ‘Pandore’ (1968). Niemand minder dan zijn vrouw Jeannine schreef het ‘scenario’ en nam een rol voor haar rekening. Haar broer John hanteerde de camera en Nys’ vriend – wielerlegende Rik Van Steenbergen – speelde de rol van een Zorba-de-Griek-achtige visser. Er werd zelfs op verschillende locaties gefilmd in Griekenland. Nys & co konden de kosten min of meer drukken door de film aan verschillende landen in het buitenland te verkopen. Cinematek toont hem 15 september.

Met ‘Princess’ (1969) wilde Herman Wuyts een trendy actiefilm naar Amerikaans model maken, een comic strip-achtige satire op seks en geweld in de media — met knipogen naar ‘Blow-Up’ en James Bond. Het resultaat was de eerste Belgische pulpfilm. Cinematek haalt hem op 6 oktober nog eens vanonder het stof.

Bekijk hier de behoorlijk waanzinnige trailer:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Herman Van Veen – toen de coming man van het Nederlandse cabaret – maakte zijn acteerdebuut in ‘Princess’. Een moedige beslissing, maar helaas: de farce flopte en werd door de pers gekraakt. Herman Wuyts zou nooit nog films maken.

Meer info over de programmatie van Cinematek vind je op cinematek.be

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content