Vlaamse monteur Nico Leunen mag meestemmen voor Oscars

© Mirjam Devriendt

Nico Leunen, de Vlaamse monteur van speelfilms als The Broken Circle Breakdown, kid, 22 mei en Lost River, is bij de 322 filmprofessionelen die dit jaar door de Academy of Motion Picture Arts & Sciences (AMPAS) uitgenodigd zijn om lid te worden. De nieuwe leden zullen tijdens een by-invitation-only event in september door de Academy verwelkomd worden. Vanaf dan kunnen ze ook meestemmen voor de Oscars.

De Academy nodigt artiesten en filmbonzen uit die “zich hebben onderscheiden door hun bijdragen” aan de filmwereld. Er was de laatste maanden kritiek omdat vooral oude, blanke mannen over de Oscars beslissen. Er werden deze keer dan ook veel vrouwen en enkele Afro-Amerikanen geselecteerd.

“Het is fantastisch om deze buitengewone lijst aan talent in onze sector te erkennen,” verklaarde Academy President Cheryl Boone Isaacs. “Meer dan ooit tevoren hebben onze verschillende afdelingen een zeer diverse lijst van filmmakers en artiesten samengesteld, en we kijken er naar uit om hun creativiteit, ideeën en ervaring aan onze organisatie toe te voegen.”

Andere bekende nieuwe leden zijn onder andere Elizabeth Banks, Benedict Cumberbatch, Heather Graham, Tom Hardy, Im Kwon-taek, François Ozon, en Sergio Mendes.

Sinds 2003 wordt het aantal stemgerechtigde leden in de Academy onder de 6.000 gehouden. De 322 zijn dan ook de enige professionals die dit jaar van AMPAS een uitnodiging ontvangen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content