Vlaamse films in competitie op Wereldfilmfestival Montréal

© Eyeworks

De nieuwe langspeelfilm van Nic Balthazar “Everybody Happy” zal eind augustus in première gaan op de 40e editie van het Wereldfilmfestival van Montréal. De film wordt er in de hoofdcompetitie vertoond, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Daarnaast zijn ook nog de Vlaamse langspeelfilm “Achter de wolken” en de kortfilm “Cracks” geselecteerd. Het filmfestival start op 25 augustus en eindigt op 5 september.

Nic Balthazar sleepte op het filmfestival in Montréal met zijn debuut “Ben X” in 2007 al de hoofdprijs (Grand Prix des Amériques), de publieksprijs en de prijs van de oecumenische jury in de wacht. Nu keert hij terug met zijn derde film “Everybody Happy”, een parabel over hoe we allen op de rand kunnen komen te staan. De hoofdrollen zijn onder anderen weggelegd voor Peter Van den Begin en Barbara Sarafian. Als onderdeel van de Wereldcompetitie maakt de film kans op de hoofdprijs van 250.000 euro.

“Achter de wolken”, het debuut van regisseur Cecilia Verheydens, maakt in Montréal deel uit van de First Films World Competition. De film brengt het verhaal van twee voormalige geliefden die elkaar na vijftig jaar opnieuw tegenkomen. Het stel wordt vertolkt door Jo De Meyere en Chris Lomme.

Tot slot dingt ook nog het Vlaamse “Crack” mee in de hoofdcompetitie voor kortfilms. Charlotte Vandermeersch en Peter Van den Eede vertolken in de negen minuten durende film een typisch Vlaams koppel dat terecht komt in een Arabische wijk in Brussel. Een simpel misverstand met enkele bewoners groeit al snel uit tot een verlammende paniek. Regie door Koen Van Sande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content