Vlaamse filmpers kroont ‘Son of Saul’ tot film van het jaar

© GF

Na Knack Focus, heeft ook de rest van de Vlaamse filmpers nu de film ‘Son of Saul’ van de Hongaarse regisseur László Nemes verkozen tot film van het jaar.

Naar jaarlijkse gewoonte vroeg het tijdschrift Filmmagie vijftien Vlaamse filmrecensenten van verschillende media, die meewerken aan Filmmagie, naar hun favoriete films van het voorbije jaar. Net als in Knack Focus’ toptien met beste films van 2015 eindigde ‘Son of Saul’ ook in dit lijstje helemaal bovenaan.

‘Son of Saul’ (originele titel: ‘Saul fia’) is het verhaal van Saul, een Joodse man in het concentratiekamp van Auschwitz, die als lid van een Sonderkommando het vuile werk voor de nazi’s moet opknappen. Hij probeert een jongen, in wie hij zijn zoon meent te herkennen, een eervolle begrafenis te bezorgen.

“Vanaf het eerste moment grijpen de grimmige en chaotische sfeer van het kamp, het realistische acteren en de originele manier van filmen je naar de keel”, klinkt het in het persbericht van Filmmagie.

‘Son of Saul’ behaalde meer dan dubbel zoveel punten als de nummer twee, het met verschillende Oscars bekroonde ‘Birdman’ van regisseur Alejandro González Iñarritu. ‘Whiplash’ van Damien Chazelle vervolledigt de top drie. De eerste Belgische film prijkt op plaats vier: ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael. (Belga/DB)

Lees ook het interview met ‘Son of Saul’-regisseur László Nemes: ‘Auschwitz gaat over doodgaan, niet over overleven’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content