Vlaamse filmcritici bekronen ‘La vie d’Adèle’ tot film van het jaar

‘La Vie d’Adèle’ van de Tunesisch-Franse regisseur Abdel Kechiche is door vijftien Vlaamse filmcritici verkozen tot beste film van het voorbije jaar.

Het passionele verhaal over de liefde en het leven, een verfilming van het stripverhaal ‘Blauw is een warme kleur’ van Julie Maroh, haalde het met ruim verschil van ‘The Master’ van Paul Thomas Anderson en ‘Inside Llewyn Davis’ van de broers Joel en Ethan Coen. ‘La Vie d’Adèle’ won eerder dit jaar de Gouden Palm op het prestigieuze Filmfestival van Cannes.

Zowel ‘La Vie d’Adèle’ als ‘Inside Llewyn Davis’ zijn nog in de bioscoop te zien. De vijftien filmcritici werken iedere maand mee aan de rubriek Gewikt van het filmtijdschrift Filmmagie waarin ze hun waardering voor de nieuwe films uitspreken. Aan hen werd een top 10 van beste films van 2013 gevraagd. In totaal werden er 63 films vermeld.

De eerste Belgische film in de lijst is ‘Kid’ van Fien Troch op twaalf; ‘Het Vijfde Seizoen’ (La Cinquième saison) van Peter Brosens & Jessica Woodworth staat op 14 en ‘La Tendresse’ van Marion Hänsel op 58.

‘La Vie d’Adèle’ volgt ‘Amour’ van Michael Haneke op, die vorig jaar tot beste film werd verkozen

De volledige top 10:

1. La vie d’Adèle

2. The Master

3. Inside Llewyn Davis

4. Gravity

5. La Grande Bellezza

6. To the wonder

7. Blue Jasmine

8. The Counselor

9. Only God forgives

10. The act of killing

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content