Vlaamse film ‘Het Vijfde Seizoen’ op filmfestival Venetië

© Getty Images

Het Vijfde Seizoen’, de derde langspeelfilm van Peter Brosens en de Amerikaanse Jessica Woodworth is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Internationaal Filmfestival van Venetië. Het is meer dan tien jaar geleden dat een Vlaamse productie aan de wedstrijd mocht deelnemen. Peter Brosens ziet zijn deelname als een unieke kans.

Eerder vandaag maakte het filmfestival van Venetië de kandidaten voor de officiële competitie bekend. Tussen de Franse, Amerikaanse en zelfs Japanse deelnemers prijkt de naam van de Vlaamse regisseur Peter Brosens. Samen met zijn partner, de Amerikaanse Jessica Woodworth, zal hij met de langspeelfilm ‘Het Vijfde Seizoen’ meedingen naar de Gouden Leeuw.


‘We waren echt verpletterd toen we het nieuws vernamen,’ reageert Brosens enthousiast. ‘Het is een hele eer om naast grote namen als Terrence Malick en Takeshi Kitano te mogen staan. We zijn ongelooflijk blij en ontroerd.’

Een cinematografisch drieluik


Brosens en Woodworth zijn met ‘Het Vijfde Seizoen’ niet aan hun proefstuk toe. De film is het laatste deel van een cinematografisch drieluik waarin de problematische relatie tussen mens en natuur centraal staat.


In 2006 was het regisseursduo al geselecteerd voor de Venice Days en gingen ze voor hun debuutfilm ‘Khadak’ met ‘De Leeuw van de Toekomst’ aan de haal. Ook zijn opvolger ‘Altiplano’, die in première ging op de ‘Semaine de la Critique’ in Cannes, werd positief ontvangen.

Een unieke kans


De selectie voor het filmfestival biedt Brosens naar eigen zeggen een unieke kans. ‘Zo kunnen we tonen dat ook minder evidente films zoals ‘Het Vijfde Seizoen’ een meerwaarde kunnen betekenen voor de internationale filmmarkt’, luidt het.


‘Het festival is vooral belangrijk voor de film zelf’, zegt de regisseur. ‘Je maakt films in de hoop dat mensen ze kijken. Door onze deelname aan het filmfestival krijgen we effectief de kans een groot publiek te bereiken.’


De cast van ‘Het Vijfde Seizoen’ bestaat uit Sam Louwyck, Aurélia Poirier, Django Schrevens, Gill Vancompernolle en Peter Van den Begin. Michael Schöpping, die ook meewerkte aan ‘Altiplano’, stond in voor de muziek van de film. Hans Bruch Jr. was verantwoordelijk voor de fotografie.

Natuur vs. mens


In ‘Het Vijfde Seizoen’ wordt de wereld getroffen door een natuurramp van reusachtige omvang. Na de winter weigert de lente haar intrede te doen: dieren sterven en gewassen groeien niet meer, waardoor er een enorme hongersnood dreigt. De bevolking van een klein Belgisch dorpje gaat op zoek naar de schuldige.


Volgens Brosens is het thema van zijn nieuwste productie een logisch gevolg op zijn twee vorige langspeelfilms. ‘Na Khadak’ en ‘Altiplano’ merkten we dat het verhaal nog niet af was. We waren naar Mongolië en Peru getrokken, maar wilden het probleem ook dichter bij huis, in ons eigen dorp opzoeken.’ ‘Het Vijfde Seizoen’ werd gefilmd in de Condroz, een streek die het regisseurskoppel na aan het hart ligt. Sinds enkele jaren baten ze immers in het dorpje Falaën een Bed & Breakfast uit.

Voorganger


De deelname van ‘Het Vijfde Seizoen’ aan het filmfestival in Venetië is een belangrijke gebeurtenis voor de Belgische filmwereld. Het is immers meer dan tien jaar geleden dat een Belg voor het filmfestival van Venetië werd geselecteerd. In 2000 trok Dominique Deruddere naar het festival met ‘Iedereen beroemd!’, maar hij won de prestigieuze ‘Gouden Leeuw’ niet.

‘Het Vijfde Seizoen’ is een coproductie van Bo Films en Entre Chien et Loup in België, Molenwiek Film in Nederland en Unlimited in Frankrijk. (AVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content