Vlaams talent op Berlinale: een overzicht

© Filip Van Roe

Met actrice Martha Canga Antonio als één van de 10 European Shooting Stars, films waarin onder meer Veerle Baetens en Jan Bijvoet te zien zijn, vier deelnemers aan het Berlinale Talents initiatief en een resem marktvertoningen van Vlaamse (co)producties tijdens de European Film Market, is talent uit Vlaanderen goed vertegenwoordigd tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

Op 11 februari schiet de 66ste editie van het filmfestival van Berlijn uit de startblokken, met de aanwezigheid van enkele Belgische namen. Martha Canga Antonio is geselecteerd als één van de 10 European Shooting Stars die tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn in de kijker gezet worden, zo werd midden december al bekendgemaakt. De actrice wist de aandacht van de jury te trekken met haar debuutrol als Mavela in Black, het hedendaagse Romeo & Julia-verhaal van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Het initiatief is een springplank voor jong acteertalent uit Europa en lanceerde eerder al de carrière van acteurs en actrices als Matthias Schoenaerts, Alicia Vikander, Carey Mulligan en Daniël Brühl.

Daarnaast is ook Veerle Baetens op het witte doek te zien in Berlijn. De actrice speelt mee in Des nouvelles de la planète Mars, de nieuwste film van de Franse regisseur Dominik Moll die het verhaal vertelt van Philippe Mars, een gescheiden vader en manager in een computerbedrijf die zich gevangen voelt in zijn dagelijkse routine.

Voor Baetens, aan de zijde van François Damiens en Vincent Macaigne te zien als een dierenactiviste met psychologische problemen, is het al de tweede Franse filmrol nadat ze eerder gecast werd in Emma Luchini’s Un début prometteur. Des nouvelles de la planète Mars wordt in Berlijn buiten competitie in wereldpremière vertoond.

Verder is er Jan Bijvoet die een van de hoofdrollen vertolkt in het voor een Oscar genomineerde Embrace of the Serpent van de Colombiaanse regisseur Ciro Guerra. De film maakt deel uit van het NATIVe-programma dat om de twee jaar een andere geografische regio belicht. Bijvoet – bij ons bekend voor zijn rollen in onder meer D’Ardennen en Cordon – kruipt er in de huid van de Duitse wetenschapper Theodor Koch-Grünberg die in het Amazonegebied op zoek gaat naar een geneeskrachtige plant.

Nog meer Vlaams talent zien we opduiken in A Quiet Passion, de nieuwe speelfilm van de Britse regisseur Terence Davies die in wereldpremière gaat binnen het Berlinale Special programma. In de cast treffen we namen als Noémie Schellens (Achter de wolken), Sara Louise Vertongen (Het goddelijke monster), Maurice Cassiers (De Ridder) en Simone Milsdochter (Deadline 25/5) terwijl achter de schermen een beroep gedaan werd op Vlaamse Heads of Department met onder meer production designer Merijn Sep, art director Toon Mariën, key grip Bo Molderez, gaffer Dieter Van der Eecken en sound mixer Johan Maertens.

Berlinale Talents

Ook binnen Berlinale Talents, het jaarlijkse ontmoetingsplatform voor jonge filmprofessionals, zijn er deelnemers uit Vlaanderen te ontdekken. Onder de 300 uit meer dan 2.600 kandidaten geselecteerde deelnemers bevinden zich dit jaar vier Vlamingen: Griet Teck, Frederik Nicolai, Ben Vandendaele en Ruben Demasure.

Documentairemaakster Griet Teck stelde in 2014 haar filmdebuut Feel My Love voor op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam en werkt momenteel aan Touching Infinity, een project over het leven wanneer het einde in zicht is.

Vlaamse films op de markt

Tot slot vinden tijdens de European Film Market (EFM), de internationale filmmarkt verbonden aan de Berlinale, marktvertoningen plaats van verschillende Vlaamse (co)producties. Zowel D’Ardennen, Belgica, The Land of the Enlightened, Galloping Mind, Terug naar morgen, Paradise Trips, de 3D-animatiefilm Robinson Crusoe, Johan Grimonprez’s documentaire Shadow World en de nieuwe fictiereeks Beau Séjour van Kaat Beels en Nathalie Basteyns krijgen er hun marktpremière.

Daarnaast zijn er ook vertoningen van Black, Cafard en de Vlaamse coproducties A Quiet Passion, Keeper, Schone handen, Les premiers les derniers en Diamant Noir.

(Bron: VAF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content