Vijf Vlaamse docu’s naar Documentaire Festival in Amsterdam

Vijf Vlaamse documentaires, waaronder ‘The Sound of Belgium’, zijn geselecteerd voor de 25ste Internationaal Documentaire Festival in Amsterdam.

Vijf Vlaamse documentaires zijn geselecteerd voor de 25ste editie van het Internationaal Documentaire Festival in Amsterdam, dat plaatsvindt van 14 tot 25 november. Het gaat om “Snake Dance” van Manu Riche en Patrick Marnham, “Rain” van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette, “The Sound of Belgium” van Jozef Devillé, “Kinderen van de rekening” van Fabio Wuytack en “The Wave” van Sarah Vanagt.

Voorts worden twee projecten van Vlaamse documentairemakers, “The Shadow World” van Johan Grimonprez en “White Elephants” van Kristof Bilsen, voorgesteld op het IDFA Forum cofinancieringsplatform.

Zowel “Snake Dance” als “The Wave” worden voorgesteld in het Paradocs programma. In “Snake Dance” draait alles rond de keuzes die de hedendaagse mens dient te maken, wil hij een kans maken om te overleven. In “The Wave” zet de archeologische blik van de toeschouwer een beweging in gang: een massagraf van vlak na de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) opent en sluit zichzelf.

Unieke Belgische sound

“The Sound of Belgium” is dan weer geselecteerd in de competitie voor muziekdocumentaires. De film onderzoekt hoe een klein land in het hart van Europa een uniek geluid ontwikkelde en zich op de wereldkaart plaatste, en gaat op zoek naar de geest van een land doorheen zijn muziek.

“Rain” wordt in Amsterdam vertoond in de First Appearance competitie, een internationale wedstrijd voor eerste documentaires. Het is een documentaire over Anne Teresa De Keersmaeker en het repetitieproces voor de dansvoorstelling die ze vorig jaar samen met het Ballet de l’Opéra de Paris bracht.

In “Kinderen van de rekening”, onderdeel van het IDFA Panorama, volgt regisseur Fabio Wuytack een Afghaans-Kosovaars koppel vluchtelingen in hun dagelijkse strijd voor een verblijfsvergunning en een menswaardige toekomst voor de baby die ze verwachten. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content