Vijf potentiële slokoppen bij de volgende Oscaruitreiking

De 84ste Oscarceremonie is net achter de rug maar in Hollywood zijn ze al druk aan het speculeren over de volgende Oscaruitreiking. Een overzicht van de films die in pole position liggen.

LINCOLN

Regisseur: Steven Spielberg

Cast: Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, Michael Stuhlbarg, Sally Field

Oscarbait omdat: Patriottische films hebben altijd een streepje voor bij de Academy. Een film over een van de populairste presidenten uit de geschiedenis van de Verenigde Staten zou dus een schot in de roos moeten zijn. Daniel Day-Lewis -die in de huid van Honest Abe kruipt- behoort tot het selecte clubje van acteurs die tot tweemaal toe de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol wist te winnen. Met de toewijding waarmee de Britse method actor gewoonlijk zijn rollen speelt, mag het niet verbazen als hij volgend jaar de eerste acteur wordt die voor de derde keer het beeldje mee naar huis neemt.

Buiten Daniel Day-Lewis zijn er rollen weggelegd voor Oscarwinnaars Tommy Lee Jones en Sally Field en rijzende sterren als Joseph Gordon-Levitt en Michael Stuhlbarg. De producers spaarden kosten noch moeite voor ‘Lincoln’. De prent heeft een geschat budget van 100 miljoen dollar.

Oscarsnub omdat: Alhoewel Steven Spielberg geldt als een van de meest succesvolle regisseurs uit de geschiedenis wist de cineast de voorbije jaren geen potten te breken bij de Oscars. Zijn laatste Oscarbeeldje won hij dertien jaar geleden als beste regisseur voor ‘Saving Private Ryan’. Sindsdien wist hij nominaties in de wacht te slepen voor ‘Munich’, ‘War Horse’ en ‘Letters from Iwo Jima’. Enkel die laatste rijfde een beeldje binnen voor Best Sound Editing.

THE MASTER

Regisseur: Paul Thomas Anderson

Cast: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Laura Dern

Oscarbait omdat: De nieuwe film van Paul Thomas Anderson over een religieuze groepering die zijn opmars maakt in de VS heeft verschillende troeven waarmee het Oscarnominaties kan verzilveren. Van de vijf scripts die Anderson tot nu toe schreef, nomineerde de Academy er drie voor een Oscar. Philip Seymour Hoffman mag zeven jaar na Capote -de film waarvoor hij een beeldje won- eindelijk nog eens een hoofdrol spelen en met Joaquin Phoenix en Amy Adams heeft Anderson twee acteurs gecast die samen vijf Oscarnominaties op hun palmares hebben staan.

De soundtrack wordt verzorgd door Radioheadgitarist Johnny Greenwood. Geen slechte keuze: in het verleden wonnen artiesten als Bruce Springsteen, Trent Reznor en Bob Dylan al een Academy Award voor hun composities.

Oscarsnub omdat: Alhoewel Paul Thomas Anderson zowel voor ‘Boogie Nights’, ‘Magnolia’ als ‘There Will Be Blood’ nominaties in de wacht sleepte, wist hij er geen enkele te verzilveren. ‘There Will Be Blood’ pakte uiteindelijk wel twee Oscars: Daniel Day-Lewis won de beste mannelijke hoofdrol en de film won ook in de categorie beste cinematografie.

ZERO DARK THIRTY

Regisseur: Kathryn Bigelow

Cast: Jessica Chastain, Kyle Chandler, Chris Pratt, Mark Strong

Oscarbait omdat: Als patriotisme een doorslaggevende factor is, mag Bigelow haar kruiwagen alvast van onder het stof halen. ‘Zero Dark Thirty’ vertelt het verhaal van de Navy SEALs die Osama Bin Laden vermoordden. ‘The Hurt Locker’ -de vorige film van Bigelow- won drie jaar geleden ongeveer alles wat er te winnen viel bij de Academy Awards. Mark Boal -die het scenario schreef voor de veelbekroonde film- neemt ook nu weer de honneurs waar als scenarist.

Oscarsnub omdat: ‘Zero Dark Thirty’ komt een beetje over als ‘The Hurt Locker 2’. Het is een oorlogsfilm waarbij Amerikaanse soldaten opereren in/dichtbij het Midden-Oosten. Het is de vraag of de Academy Bigelow niet zal beschouwen als een one trick pony. Verder heeft Bigelow geen enkele A-lister gecast. Ook al hebben Jessica Chastain (‘The Tree of Life’, ‘The Help’) en Kyle Chandler (‘Friday Night Lights’) hun merites al bewezen.

THE GREAT GATSBY

Regisseur: Baz Luhrmann

Cast: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire

Oscarbait omdat: Het originele boek van F. Scott Fitzgerald geldt tot een van de Great American Novels. In de Verenigde Staten is het standaardliteratuur en werd het uitgeroepen als het tweede belangrijkste Engelstalige boek van de 20ste eeuw. Met een budget van bijna 130 miljoen dollar, een release rond de kerstperiode en Leonardo DiCaprio in de hoofdrol lijkt ‘The Great Gatsby’ op kruissnelheid te zitten om het Amerikaanse awardseizoen te domineren.

Oscarsnub omdat: Het is al de vijfde keer dat men ‘The Great Gatsby’ verfilmt. De vier vorige verfilmingen waren allerminst commerciële successen. Ook de critici waren niet onverdeeld enthousiast.

DJANGO UNCHAINED

Regisseur: Quentin Tarantino

Cast: Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Joseph Gordon-Levitt, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson, Kurt Russell

Oscarbait omdat: De film -die gaat over een slaaf die zijn vrouw probeert te redden van zijn voormalige meester- richt zich volledig op het awardseizoen. De sterrencast moet haast een genomineerde opleveren in de categorie beste bijrol, de release is gepland voor eind december en Harvey Weinstein is de producer. Weinstein bezorgde films als ‘The Artist’, The King’s Speech’, ‘Shakespeare In Love’ en ‘The English Patient’ al Oscars voor beste film.

Oscarsnub omdat: Alhoewel Tarantino een Oscarbeeldje op de schouw heeft staan voor het scenario van ‘Pulp Fiction’ wordt hij veelal genegeerd door de Academy. Buiten ‘Pulp Fiction’ werd enkel ‘Inglourious Basterds’ genomineerd voor een Academy Award. (BW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content