Vier dingen die u nog niet wist over ‘The Texas Chainsaw Massacre’

Jawel, wij zijn het slag mensen dat naar de bonuscommentaar op de dvd kijkt, zoals dat Tobe Hoopers huiverklassieker The Texas Chainsaw Massacre, 2 oktober te herbekijken in Antwerpen.

The Texas Chainsaw MassacreOp 02/10 in Cinema Zuid, Antwerpen

1. De film is niet waargebeurd
Had u misschien al door, maar is ook feitelijk vast te stellen. De opnames speelden zich af van 15 juli 1973 tot 14 augustus 1973. De voice-over in het begin spreekt van gebeurtenissen die zich op 18 augustus 1973 hebben afgespeeld. Bepaald onmogelijk dus. Wat wel is: kettingzaagzwaaier Leatherface is losjes gebaseerd op Ed Gein, een Amerikaanse moordenaar en lijkendief die een vrouwenpak voor zichzelf had gefabriceerd van de huid van opgegraven lichamen. Mocht dat een belletje doen rinkelen: Gein stond ook model voor Psycho en The Silence of the Lambs. Of hij een kettingzaag had, is evenwel niet geweten.

2. Er zit nauwelijks bloed in

Volgens de overlevering heet The Texas Chain Saw Massacre een bloedfontein te zijn. In werkelijkheid valt dat aardig mee. Regisseur Tobe Hooper beweert dat er nauwelijks 60 milliliter bloed in de film gebruikt is – waaronder overigens een paar milliliter echt bloed; er ging al eens iets mis op de set. Hij mikte aanvankelijk ook op een PG-rating – het werd een R. Merk op dat het ‘massacre’ ook wel meevalt: in totaal vallen er vier doden, van wie maar eentje met een kettingzaag. En slechts in één shot komt de kettingzaag met een lichaam in contact, met Leatherface’ eigen been dan nog.

3. De ware horror speelde zich af op de set

Vreemde bende acteurs: Paul Partain, die rolstoelganger Franklin speelt, zat zo diep in zijn rol dat hij ook buiten het oog van de camera non-stop bleef zaniken – hoofdrolspeler Gunnar ‘Leatherface’ Hansen zei opgelucht te zijn dat hij hem mocht vermoorden, zodat zijn draaidagen erop zaten. In een andere scene sneed Hansen dan weer de vinger van Marilyn Burns met een mes open, beu dat de bloedtube in het mes niet werkte. De uitleg: ‘Op dat moment waren we volkomen zot geworden’, aldus Hansen. Dat draaidagen van 27 uur in een afgesloten kamer bij 40 graden Celsius in aanwezigheid van dode dieren en rottend eten niet ongebruikelijk waren, zal wellicht meegespeeld hebben.

4. De film was een witwasoperatie voor Deep Throat
De oorspronkelijke distributeur van The Texas Chain Saw Massacre was Bryanston Distribution Company, dat deel uitmaakte van hetzelfde bedrijf dat Deep Throat had gemaakt. Een bedrijf met vermeende banden met de maffia, dat zijn boekhouding van de 600 miljoen dollar winst van Deep Throat niet al te zorgvuldig had bijgehouden en dat geprobeerd zou hebben dat geld middels The Texas Chain Saw Massacre wit te wassen. ‘Een pact met de duivel’, aldus Hooper, die door Bryanston opgelicht werden over de winst van de film en uiteindelijk pas via de rechtbank zijn geld kreeg.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content