Victor Polster krijgt Magritte voor beste acteur voor rol in ‘Girl’

ARIEH WORTHALTER (rechts) met VICTOR POLSTER in GIRL. © .

Acteur Victor Polster heeft zaterdag de Magritte voor beste acteur gekregen voor zijn rol in ‘Girl’, de film van regisseur Lukas Dhont. ‘Nos batailles’ van Guillaume Senez won de prijs voor beste film tijdens de negende editie van de Magrittes du Cinéma, de Franstalige filmprijzen.

‘Dit is echt ongelofelijk. Bedankt aan de academie om voor mij gestemd te hebben. Ik zou eerst Nora Monsecour willen bedanken die een inspiratie (…) was voor de film en die ik enorm bewonder. Net als alle anderen die ervoor kiezen om zichzelf te zijn’, zei Victor Polster.

‘Daarnaast wil ik ook Arieh bedanken (die zijn vader speelt in de film, nvdr), omdat het echt ongelofelijk is om jouw dochter te zijn (in de film, nvdr).’

Naast de prijs voor beste acteur, kreeg Girl ook de Magritte voor beste scenario of bewerking, de Magritte voor beste mannelijke bijrol (Arieh Worthalter) en de Magritte voor beste Vlaamse film. De film, die vorig jaar in mei in Cannes de Caméra d’Or won, gaat over Lara, die ervan droomt een grote danseres te worden, ook al is ze geboren in het lichaam van een jongen.

Nos batailles van Guillaume Senez is de grote winnaar van de avond, met in totaal vijf bekroningen. Nos batailles won in de categorie voor beste film, waarin ook Bitter flowers van Olivier Meys was genomineerd, Laissez bronzer les cadavres van Hélène Cattet en Bruno Forzani, Mon ket van François Damiens en Tueurs van François Troukens en Jean-François Hensgens. Nos batailles had eerder al de prijs voor beste regie, beste vrouwelijke bijrol (Lucie Debay), beste jong vrouwelijk talent (Lena Girard Voss) en beste montage gewonnen.

De Belgische filmmaker Raoul Servais heeft een ere-Magritte gekregen voor zijn gehele carrière. Servais, intussen 90 jaar, maakte faam in zowel binnen- als buitenland. Hij won de eerste Gouden Palm ooit voor België in Cannes, in Venetië haalde hij een Gouden Leeuw, en hij is de uitvinder van de filmtechiek van de Servaisgrafie.

‘Hij is een pionier en ik ben fier om hem vanavond te bekronen. Een meester van wie de kunst de grenzen heeft overschreden’, zei de voorzitter van de Stichting Magritte, Charly Herscovici, die de prijs overhandigde. In zijn dankwoord refereerde Servais naar twee personen die op hem een sterke indruk hebben nagelaten: aan André Delvaux en aan surrealist René Magritte. ‘Ik ben aan die kleine bourgeois, aan dat genie van het geschilderde beeld en de verbeelding, veel erkenning verschuldigd. Want zijn oeuvre heeft mij een ongewone wereld leren kennen waarvan ik anders het bestaan niet had geweten.’

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content