Verrassing: Michael Moore lanceert anti-Trumpdocumentaire

Michael Moore © Reuters

De Amerikaanse documentairemaker Michael Moore, bekend van onder andere Bowling for Columbine, heeft op twee weken voor de verkiezingen de documentaire Michael Moore in TrumpLand gelanceerd. Woensdag gaat die in première.

Moore kwam naar verluidt op het idee van een Trumpdocumentaire tijdens een recent bezoek aan Engeland. Hij zou er zo geschrokken zijn van de plotselinge Brexit-meerderheid dat hij alles op alles wil zetten om een meerderheid voor Donald Trump te voorkomen. Zo gezegd zo gedaan: twee weken geleden blikte hij in een paar dagen Michael Moore in Trumpland in. Volgens The Guardian is het geen onderzoeksreportage à la zijn vorige hits Bowling for Columbine (2002) en Fahrenheit 9/11 (2004), maar houdt Moore meer een spoken word-performance.

Wie Moore kent, weet dat hij scherp uit de hoek kan komen. Als we de recensent van New York Times mogen geloven, is hij dit keer opvallend mild. ‘Moore, een van de bekendste provocateurs uit de filmwereld, lijkt niet geïnteresseerd in provoceren’, klinkt het. ‘De film is geen aanval op Trump, maar een lofzang op zijn tegenstander Hillary Clinton‘. Opvallend is dat Moore zich tijdens de voorkiezingen opwierp als een aanhanger van Clintons tegenstander Bernie Sanders.

Populisme en waarheden

Volgens New York Times en The Guardian, die ook al een recensent mocht sturen, heeft Moore een opvallend positieve boodschap bij, die focust op de goede kanten van Hillary Clinton. Die tactiek is bewust, zegt Moore in The Guardian: ‘Wat dit land niet nodig heeft, is een horrorfilm over Donald Trump. Die maakt hij zelf al.’

Zelf is New York Times niet wild van de film. ‘Moore heeft een serieuze maar niet erg vermakelijke pro-Clinton campagnefilm gemaakt. Soms grappig, soms oprecht. Maar vergeleken met de rest van zijn werk is het vrij lauw’, klinkt het. ‘Alle goede intenties ten spijt, Moores unieke mix van vet aangezet populisme en harde waarheden is niet wat er nodig is om het slapende brein van de Trumpstemmer wakker te maken’ ,klinkt het in The Guardian.

De film gaat woensdag in première in het IFC Center, een arthousebioscoop in New York. Op 19 oktober komt de film op grote schaal uit. Of Michael Moore in TrumpLand ook naar België komt, is nog niet bekend. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content