Verloren gewaand beeldmateriaal uit ‘2001: A Space Odyssey’ teruggevonden

Warner Bros is in het bezit van 17 minuten nooit eerder geziene beelden van Stanley Kubrick’s sciencefictionmeesterwerk ‘2001: A Space Odyssey.’

De legendarische regisseur Stanley Kubrick blijft ruim 10 jaar na zijn dood verbazen. In oktober raakte bekend dat zijn bijna onvindbare debuutfilm ‘Fear and Desire’ (die Kubrick zelf liet vernietigen omdat hij het maar een klungelige amateurfilm vond) toch een gerestaureerde dvd-versie krijgt. En nu is het goede nieuws ons ter ore gekomen dat 17 extra minuten uit Kubrick’s mythische en compromisloze sciencefictionklassieker ‘2001: A Space Odyssey’ werden teruggevonden.

Zoutmijn

De documentairemakers Douglas Trumbull en David Larson stuitten tijdens het maken van hun hyperambitieuze making of-documentaire ‘2001: Beyond the Infinite: The Making of a Masterpiece’, als heuse antropologen op het verloren gewaande beeldmateriaal van ‘2001: A Space Odyssey’. De extra scènes werden teruggevonden in een kluis van Warner Bros in een zoutmijn in Kansas. Het 17 minuten durende materiaal zou in ‘mint condition’ zijn. De documentairemakers maakten dit bekend tijdens een inleiding op een 70mm vertoning van de film in Toronto. De documentaire is overigens geannuleerd toen Warner Bros afzag van verdere financiële steun.

Deleted scenes

De beelden maken deel uit van de 19 minuten die na de première in 1968 door Kubrick van de oorspronkelijke 160 minuten zijn weggesneden, ten behoeve van het tempo van de film. Het getrimde materiaal zou een scène bevatten waarin de supercomputer HAL de radioverbinding tussen de Discovery en Poole saboteert en een scène waarin Dave Bowman een vervangende antenne zoekt in de machinekamer.

Het staat buiten kijf dat Kubrick-fans een groot bedrag zouden neertellen om deze beelden te mogen aanschouwen als ‘deleted scenes’. Het verloren gewaande ‘artefact’ is ondertussen in handen van Warner Bros, maar het is nog onduidelijk of de filmstudio de beelden effectief openbaar zal maken. Het materiaal zal ongetwijfeld zijn weg vinden naar de dvd/blu-ray markt als ‘special feature’ voor de échte verzamelaar. Als zoethoudertje zullen foto’s van nooit geziene scènes gepubliceerd worden in het te verschijnen 2001-fotoboek van Trumbull en Larson.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content