Verkiezen Emma Stone, Jennifer Lawrence en Scarlett Johansson rijpere mannen of kampt Hollywood met ‘daddy issues’?

Irrational Man, nieuwe film van Wooddy Allen. Met Emma Stone (26 jaar) en Joaquin Phoenix (40 jaar). © gf

26, 24 en 30 zijn de bovengenoemde topactrices en daarmee dus in de fleur van hun leven. De mannen die zij echter als tegenspeler voorgeschoteld krijgen, zijn dat hoogtepunt vaak al gepasseerd. Vulture.com onderzocht en bracht verslag uit.

Op de vrouw staat een vervaldatum, op de man veel minder. Het is een zeer negatieve vaststelling, maar wel eentje die geldt, zo blijkt uit de statistieken die verschenen op de website Vulture.com. Daarin zette Kyle Buchanan de leeftijd van drie toonaangevende actrices (Emma Stone, Jennifer Lawrence en Scarlett Johansson) af tegen die van hun mannelijke tegenspelers. De mannen waren niet alleen altijd ouder, maar hun leeftijd bleef ook stijgen, en veel sneller dan die van de drie actrices.

Verkiezen Emma Stone, Jennifer Lawrence en Scarlett Johansson rijpere mannen of kampt Hollywood met 'daddy issues'?
© Vulture.com

Nog tot haar drieëntwintigste bleef Emma Stone op het witte doek vrij gelijk lopen met haar mannelijke collega’s, met een gemiddeld leeftijdsverschil van ongeveer vijf jaar. Ten tijde van Easy A (2010) telde dat zelfs maar twee jaar, tussen haar leeftijd en die van haar tegenspeler Penn Badgley. Een verschil dat past bij een normale tienerrelatie dus, waarvan er in Easy A sprake was.

Sinds The Amazing Spiderman in 2012 echter, nadat zij zich dankzij Crazy, Stupid, Love en The Help tot in het bovenste schuifje had gewerkt, veranderde dat drastisch. Terwijl ze de 30 nog lang nog niet gepasseerd was (en nog steeds niet is), werden er haar van toen af geen acteurs meer onder de 40 voorgeschoteld; haar – letterlijke – hoogtepunten kende ze met Sean Penn en zijn 54 levensjaren in Gangster Squad, en met Colin Firth’s 53 voor haar 25 in Woody Allen’s Magic in the Moonlight.

Een zoveelste veertiger kreeg ze voor zich geworpen op de set van de geroemde filmBirdman, waar ze in de rol van Sam Thomson de 45-jarige Edward Norton moest bespelen. En ook haar laatste filmervaring met Aloha verliep gelijkaardig. Daarover zei Hitflix’s Drew McWeeny zelfs dat Bradley Cooper overkwam “als een gebroken oude man die van jonge vrouwen houdt zoals een vampier van bloed”.

Verkiezen Emma Stone, Jennifer Lawrence en Scarlett Johansson rijpere mannen of kampt Hollywood met 'daddy issues'?
© Vulture.com

In tegenstelling tot trage starter Stone mikt Jennifer Lawrence meteen – en nogmaals letterlijk – hoog met X-men: First Class, waarin zij als het blauwgeschubte personage Mystique haar dagen doorbrengt aan de zijde van magnetische manipulator Lensherr, gespeeld door de 34-jarige Michael Fassbender. Zij is dan amper twintig.

Datzelfde liedje zien we herhaald met Bradley Cooper in het gevoelige Silver Linings Playbook, wanneer de leeftijd van de actrice slechts 22 jaar telt en die van de acteur toch een aanzienlijke 39. En net zoals bij Emma Stone het geval was, heeft ook Jennifer zich vanaf haar drieëntwintigste tevreden moeten stellen met een filmvent van rond de veertig. Dat geldt dan zowel voor American Hustle (tegenover 39-man Christian Bale), Serena (met Bradley Coopers en zijn mooie ronde 40) en Joy, waarin Edgar Ramirez 38 telt.

Wel zijn er bij de Amerikaanse actrice drie momenten waarop leeftijd – nogmaals letterlijk – een kleiner probleem vormt. Nummer één: het eerste luik van The Hunger Games (Josh Hutcherson is daar zelfs jonger!), nummer twee: House at the End of the Street en nummer drie: The Hunger Games: Catching Fire, waar haar 23-jarige leeftijd zelfs gewoon samenvalt met die van Liam Hemsworth.

Verkiezen Emma Stone, Jennifer Lawrence en Scarlett Johansson rijpere mannen of kampt Hollywood met 'daddy issues'?
© Vulture.com

De leeftijdslijnen van Scarlett Johansson en haar tegenspelers van dienst kruisen elkaar jammer genoeg geen enkele keer en ook zij vangt haar filmcarrière aan met een aantal ‘golden oldies’. In de eerste plaats gaat het dan om Bill Murray in Lost in Translation en zijn 52-jarige berg aan wijsheid tegenover haar luttele achttien lentes, en om Billy Bob Thornton in The Man Who Wasn’t There.

Ook al laat Johansson zich in het echte leven begeleiden door haar twee jaar oudere man, in Hollywood verschijnt zij het vaakst aan de zijde van iemand die minstens tien levensjaren meer telt. Dat is onder andere zo in The Island, waar Ewan McGregor het met zijn 34 tegenover haar 20 overtuigend haalt, in The Black Dahlia en in Scoop, waarin zij tweemaal op 21 de jeugdige aanvulling vormt voor zowel Aaron Eckharts 38 als voor Hugh Jackmans 37. En dan is het rijtje nog niet eens af.

Conclusie: oudere mannen lijken goed te matchen met jongere vrouwen. Nu misschien nog eens onderzoeken of het omgekeerde ook waar is. (EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content