Vergeet Natalie Portman even en kijk naar het talent van 17 jaar naast haar

© iStock
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Raffey Cassidy weet zelfs Natalie Portman te overklassen. Ze heeft een belachelijk goedgevulde IMDb-pagina voor een tiener en kan heel geloofwaardig hoesten.

Leeftijd 17.

Locatie Manchester.

Als we de recensie van The Washington Post mogen geloven wordt Natalie Portman in Vox Lux overklast door een Britse actrice van wie u allicht nog nooit hebt gehoord. De jonge Raffey Cassidy had nochtans geen evidente taak te volbrengen. Ze moest niet alleen leren zingen als een popster en zich staande houden naast Portman en Jude Law, maar kreeg ook twee verschillende rollen op haar bord. Cassidy doet het allemaal alsof het niets is. Eerst schittert ze als Celeste, een jong meisje dat na een schietpartij op school een muzikale ode aan haar overleden klasgenoten brengt en zo onverwachts de muziekindustrie in wordt gekatapulteerd. Later in de film speelt ze de dochter van diezelfde Celeste (nu vertolkt door Portman), die intussen is uitgegroeid tot een verknipte wereldster en getroebleerde moeder.

De ene dag sta ik op een filmset, de andere hang ik wat rond met vrienden en maak ik mijn huiswerk. Ik krijg het beste van twee werelden.

De acteercarrière van Cassidy is een toevalstreffer. Als snotneus van zeven vergezelde ze haar oudere broer naar zijn auditie voor een BBC-drama. De castingregisseur vroeg haar of ze zin had om ook haar kans te wagen – ze zochten nog een klein meisje. ‘Het enige wat ik me daarvan herinner, is dat ik onder een tafel moesten zitten hoesten en doodgaan. Dat was het. Ik kreeg de rol.’ En de rest is geschiedenis. In 2012 was ze te zien als de jonge versie van Eva Green in Dark Shadows én die van Kristen Stewart in Snow White and the Huntsman. Later deelde ze de set met Emily Watson (Molly Moon and the Incredible Book of Hypnotism), George Clooney (Project T) en Brad Pitt (Allied). Op haar elfde prijkte ze als jongste ooit op het Stars of Tomorrow-lijstje van filmblad Screen International. De switch naar uitdagender rollen kwam er met Yorgos Lanthimos’ The Killing of a Sacred Deer, waarin ze de mysterieuze dochter van Nicole Kidman en Colin Farrell speelde en menige kijker koude rillingen bezorgde met haar verontrustende cover van Ellie Gouldings Burn. Productieve tiener, die Cassidy.

Een willekeurige quote: ‘De ene dag sta ik op een filmset, de andere hang ik wat rond met vrienden en maak ik mijn huiswerk. Ik krijg het beste van twee werelden.’

Te zien in: Vox Lux, vanaf 22/5 in de bioscoop.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content