Verdwenen Britse stille film teruggevonden in Nederlands archief

De film ‘Love, Life and Laughter’ uit 1923 stond op de lijst van 75 meest gezochte films van het Britse nationale filmarchief. Het Nederlandse filminstituut Eye vond hem terug in een geschonken collectie.

‘Love, Life and Laughter’ is een Britse stille film uit 1923 die in de jaren 20 waarschijnlijk verbrand werd naar aanleiding van de financiële crisis. Maar het Nederlandse filminstituut kon een kopie van de meest gezochte Britse films terugvinden in een collectie uit een bioscoop in Hattem, die in 1932 sloot.

In 2012 dreigde de collectie van de oude bioscoop weggegooid te worden. Maar een werknemer van een lokaal tv-station in Hattem bracht de films naar Eye. Daar bleek dus een verdwenen meesterwerk in te zitten.

Zeldzame stille film

De Britse studio’s gingen in de jaren 20 bijna allemaal failliet door de financiële crisis. Daarom verbrandden of recycleerden ze veel van de films. Naar schatting zijn toen 80 procent van de Britse stille films verloren gegaan.

Betty Balfour, de succesvolste Britse actrice van de jaren 20, is de ster in ‘Love, Life and Laughter’. Deze film zorgde voor haar grote doorbraak, mede door regisseur George Pearson, die een van de talentvolste Britse regisseurs was van de stille film. Er bestaat na deze, nog maar één andere volledige prent van Pearson: ‘Squibs Wins the Calcutta Sweep’. Meteen ook de reden waarom de ontdekking van deze film zo belangrijk is.

Balfour speelt danseres Tip-Toes die ervan droomt om een musicalster te worden. Ze is bevriend met een arme jongen, die dan weer een succesvolle schrijver wil worden. Ze spreken af om twee jaar later in dezelfde achterbuurt samen te komen om te zien of hun dromen echt zijn uitgekomen.

Het Nederlandse Eye bekijkt nu samen met het Britse filmarchief hoe het de film kan restaureren en digitaliseren. Daarna willen ze een grote première organiseren om ‘Love, Life and Laughter’ aan het grote publiek te tonen. (FL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content