Variety erkent Hans Van Nuffel als Europees talent

Het internationale filmblad Variety heeft ‘Adem’ van de jonge regisseur Hans Van Nuffel (30) geselecteerd voor de ‘Variety’s 10 Euro Directors to Watch’. Dit prestigieuze programma, dat Europees talent in de kijker zet, maakt onderdeel uit van het internationale Filmfestival van Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechië.

De filmcritici van het Amerikaanse vakblad Variety stellen ieder jaar voor het Tsjechische filmfestival een lijst samen van de tien meest getalenteerde, opkomende Europese regisseurs van het moment. Op deze lijst pronken voornamelijk regisseurs die nog maar aan hun eerste of tweede speelfilm toe zijn en die reeds hoge ogen hebben gegooid op het festivalcircuit. Variety criticus en verantwoordelijke van de nevensectie ‘Variety’s 10 Euro Directors to Watch’, Alissa Simon, beschrijft de geselecteerden als ‘regisseurs die opvallen door hun frisheid, creativiteit en passie.’

Dit jaar is Hans Van Nuffel met zijn speelfilmdebuut ‘Adem’ een van de tien geselecteerden. De producent van Adem, Dries Phlypo van A Private View, is enorm vereerd met deze selectie. ‘Na alle succes in binnen- en buitenland is deze selectie een mooie bekroning op het werk. Het is een hele eer om in dergelijk programma, van toch wel een van de toonaangevende filmmagazines, te worden opgenomen.’

Adem sleepte vorig jaar op het internationale festivalcircuit onder meer de ‘Grand Prix Des Amériques’ en de Prijs van de Oecumenische Jury op het Wereldfilmfestival van Montréal in de wacht. In België wist de film ruim 120.000 bioscoopbezoekers te lokken. De film toont de wereld van een mucoviscidose-patiënt, Tom (Stef Aerts), die zijn korte levensverwachting maar moeilijk kan aanvaarden en hierdoor optrekt met kleinzielige boefjes. In het ziekenhuis ontmoet hij Xavier (Wouter Hendrickx), eveneens een mucoviscidose-patiënt, maar die zich wel optimistisch en zelfs als een atleet gedraagt. Een vriendschap ontstaat.

De tien geselecteerde films en regisseurs zijn:

Lisa Aschan, She Monkeys (Zweden)

Claudio Cupellini, A Quiet Life (Italië)

David Dusa, Flowers of Evil (Frankrijk)

Jannicke Systad Jacobsen, Turn Me On, Goddammit (Noorwegen)

Zuzana Liova, The House (Slovakijke)

Alexander Maftei, Hello! How are You? (Roemenië)

Valdis Oskarsdottir, King’s Road (IJsland)

Yasemin Samdereli, Almanya (Duitsland)

Hans Van Nuffel, Oxygen (België)

Ben Wheatley, Kill List (VK)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(NM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content