Van Tarantino tot Alfred Hitchcock: 700 films gratis online te bekijken

© Reuters

De website OpenCulture stelt meer dan 700 zeldzame films gratis en integraal ter beschikking. Van klassiekers, kortfilms en indiefilms tot documentaires en animatiefilms.

Cinefielen te lande, verzamel u! OpenCulture.com schuimde het internet af op zoek naar films die rechtenvrij en gratis te bekijken zijn, en bundelde ze in een lijst. Het aanbod telt ruim 700 stuks, telkens voorzien van een woordje uitleg, waaronder klassiekers, indiefilms, documentaires en heel wat producties van klinkende namen nog vóór ze bekend werden bij het grote publiek, zoals ‘Bottle Rocket’, de allereerste film van Wes Anderson; de trippy psychologische kortfilm ‘Doodlebug’ van Christopher Nolan; of ‘Vincent’, de eerste van Tim Burton. Ook ‘My Best Friend’s Birthday’ (1987) van cultregisseur Quentin Tarantino zit in het aanbod, al kan de film niet volledig bekeken worden omdat een deel van het werk in vlammen opging.

Verder ook werk van George Lucas (‘Freiheit’, 1966) en David Cronenberg (‘From the Drain’, 1967) toen ze nog student waren; het allereerste wapenfeit van David Lynch: ‘Six Figures Getting Sick’ (1966); westerns (met John Wayne); films van de meester van de suspense Alfred Hitchcock en enkele pareltjes van Charlie Chaplin (‘The Tramp’ uit 1915 en ‘The Vagabond’, 1916).

'Kiss' van Andy Warhol.
‘Kiss’ van Andy Warhol.© gf

‘Kiss’, een experimentele stille film, was een van de eerste films die Andy Warhol opnam in The Factory (1963). De prent is opgebouwd uit een serie shots van kussende paren in close-ups. Daarna blikte hij de soorgelijke producties ‘Eat’ en ‘Kiss’ in. De trilogie is online integraal te bekijken.

Liefhebbers van documentaires vinden onder meer ‘The Story of Wish You Were Here’ in de lijst, een making of van het meesterwerk van Pink Floyd. ‘Rock and Roll Heart’ (1998) geeft een carrièreoverzicht van Lou Reed.

‘Super Size Me’ is de ophefmakende docufilm over een onderzoek naar de schadelijke effecten van fastfood. In ‘Room 666’ voelt Wim Wenders zestien cineasten aan de tand (waaronder Spielberg, Godard, Fassbinder) tijdens het Festival van Cannes in 1982.

‘Tin Toy’ (1988) van John Lasseter is een van de eerste animatiefilms van Pixar, terwijl ‘Dumbland’ (2002) acht lichtjes geschifte animatiefilms in Beavis and Butthead-stijl bundelt. David Lynch regisseerde deze hilarische reeks na ‘Mulholland Drive’.

Bovenstaande titels zijn uiteraard een kleine greep uit het hele grote aanbod. Klik hier voor de volledige lijst. Materiaal genoeg om met zorg te nuttigen vanuit uw luie zetel. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content