Van Matthias Schoenaerts tot Jaco Van Dormael: De Belgen in Cannes

© REUTERS

Jammer genoeg dingt er geen enkele Vlaamse langspeelfilm naar een prijs op de 68e editie van het filmfestival van Cannes, maar dat wil niet zeggen dat België ondervertegenwoordigd is. Integendeel.

Jaco Van Dormael

Jaco Van Dormael geeft instructies op de filmset van Le tout nouveau testament
Jaco Van Dormael geeft instructies op de filmset van Le tout nouveau testament© Cinevox

Een van de meest opmerkelijke namen is die van de Belgische cineast Jaco Van Dormael, wiens Le tout nouveau testament geselecteerd is voor de Quinzaine des Réalisateurs, een onafhankelijke, parallelle sectie van het festival. Van Dormael is geen onbekende in Cannes. Met zijn debuutfilm Toto le héros sleepte hij in 1991 de Caméra d’Or in de wacht en in vijf jaar later keerde hij terug om er Le Huitième Jour voor te stellen. En nu is zijn nieuwste langspeelfilm aan de beurt. Daarin geeft hij een wel heel eigenaardige wending aan het Nieuwe Testament. Moest God beslissen de hemel te verlaten om een stekje op aarde te kopen, zou hij volgens Van Dormael in Brussel komen wonen. Spijtig genoeg blijkt God een arrogante eikel te zijn die zijn vrouw en dochter het leven zuur maakt. De Almachtige zou beter moeten weten, want zijn dochter besluit hem met gelijke munt terug te betalen door de sterftedatum van de mensheid vrij te geven.

Met Le tout nouveau testament wou Jaco Van Dormael iets zeer Belgisch maken. En Belgisch is het zeker. De hoofdrollen worden vertolkt door Waalse topacteurs Benoît Poelvoorde (Coco Chanel) en Yolande Moreau (Amélie Poulain). Uit Vlaanderen pikte Van Dormael bekende namen als Laura Verlinden (Image, Ben X), Johan Heldenbergh ( The broken circle breakdown), Viviane De Muynck (Flying home) en Johan Leysen (The American).

Belgen spotten

Ook Les Cowboys van Fransman Thomas Bidegain is geselecteerd voor de Quinzaine de Réalisateurs. In deze film duiken de bekende gezichten van Sam Louwyck (Rundskop), Robbie Cleiren (Marsman) en Amaryllis Uitterlinden (Brabançonne) op.

Ten slotte maakt ook El abrazo de la serpiente van de Columbiaanse regisseur Ciro Guerra deel uit van de selectie. Hierin is acteur Jan Bijvoet (Borgman) te zien.

Geen eigen nationale regisseurs dus in de officiële selectie voor de langspeelfilms, maar wel een Belgische coproductie. Marguerite en Julien van het Belgisch productiehuis Scope werd geregisseerd door de Franse cineaste Valérie Donzelli en is een bewerking van L’histoire de Julien en Marguerite uit 1971.

Matthias Schoenaerts

Fans zullen ook de meest beloftevolle Vlaamse acteur in levende lijve kunnen spotten aan de kust van de Franse Rivièra, want drie jaar na De rouille et d’os keert Matthias Schoenaerts terug naar de rode loper van Cannes. Hij nam de hoofdrol van Marylandvoor zijn rekening, een film van de nog onbekende cineaste Alice Winocour, die geselecteerd werd voor Un Certain Regard. Met Schoenaerts in gedachte, schreef Winocour een scenario over een getraumatiseerde soldaat (Matthias Schoenaerts) die terugkeert uit Afghanistan en de opdracht krijgt de vrouw (Diane Kruger) van een rijke Libanese zakenman te beschermen.

Matthias Schoenaerts
Matthias Schoenaerts© Belga

Ook de Frans-Belgische coproductie Je suis un Soldat van Franse regisseur Laurent Larivière neemt deel aan Un Certain Regard. De film werd bijna volledig in België opgenomen.

Belgische kortfilms

Vooral de kortfilms van Belgische bodem doen het dit jaar bijzonder goed in Cannes. Het is duimen voorCopainvan Jan en Raf Roosens, want zij maken kans om de Gouden Palm voor beste kortfilm in de wacht te slepen. Ook maakte het filmfestival al bekend dat ze Het Paradijs, de korte animatiefilm van Laura Vandewynckels zal vertonen op het Cinéfondation. Dit programma dient om beginnende en beloftevolle filmmakers een duwtje in de rug te geven. Ten slotte zijn er ook heel wat Belgische kortfilms te bezichtigen op de Short Film Corner, de ontmoetingsplaats bij uitstek voor zij die het willen maken in de industrie van de visuele kunsten. Het gaat om Bad Hunter (Sahim Omar Kalifa), Perdition County (Raphaël Crombez), Only Child (Miwako Van Weyenberg), On Difference As Such (Christina Stuhlberger, Chloë Delanghe) en Manhattan, Bxl (Kwinten Gernay).

Big business

Naast vertoningen en prijsuitreikingen wordt in Cannes ook zaken gedaan. Op de Marché du Film, een van de grootste filmmarkten ter wereld treffen kopers en verkopers elkaar. De producenten van Brabançonne, Image,en Johnny Walker trekken naar de markt om met luide stem potentiële distributeurs aan te trekken .

Verder wagen ook kleinere Vlaamse coproducties hun kans. Het gaat om Michiel de Ruyter en Wiplala, Rosenn en Trippel Trappel, Phantom Boy, La tierra roja en Zurich, De surprise, Kidnep, Je suis mort…m’ais j’ai des amis en tot slot Eisenstein in Guanajuato en Moonwalker.

De Belgische kwaliteit duikt ook in de nevensectie van het festival op. Zo is Marina, de succesfilm van Stijn Coninx, geselecteerd voor de Cannes Ecrans Junior. Deze nevencompetitie vertoont acht internationale langspeelfilms voor kinderen tussen 13 en 15 jaar. Schoolkinderen kunnen tijdens het festival tot drie keer toe bewonderen hoe Matteo Simoni met zijn accordeon de show steelt als charmezanger Rocco Granata. (FDC)

Het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 13 tot en met 24 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content