UFA Film Nights: Bozar presenteert drie unieke filmconcerten

© gf

Bozar brengt met UFA Film Nights brengen hulde aan de avant-garde die werkte voor de historische UFA-studio’s, een van de oudste filmstudio’s ter wereld. Drie dagen na elkaar wordt livemuziek gespeeld bij een parel van de Duitse stille film.

Vanille-ijs met warme chocoladesaus, slangenleren cowboylaarzen met blote vrouwenbenen, stillefilmklassieker plus livemuziek: soms is één plus één wel degelijk drie. Bozar presenteert in de UFA Film Nights andermaal drie unieke filmconcerten.

Filmliefhebbers met een beetje historisch besef weten dat UFA staat voor Universum Film Aktiengesellschaft, een van de oudste filmstudio’s ter wereld. In de grote opnamestudio in Babelsberg (bij Berlijn) werden klassiekers gedraaid als Fritz Langs Metropolis (1927) of Der blaue Engel (1930) van Josef von Sternberg, met de legendarische Marlene Dietrich. In de nazi-jaren liet Joseph Goebbels er ook duizenden propagandafilms maken, maar dat is niet wat deze UFA Film Nights voor het voetlicht plaatsen: drie dagen na elkaar wordt in het Paleis voor Schone Kunsten nieuwe livemuziek gespeeld bij een parel van de Duitse stille film.

TIMOTHY BROCK + DAS CABINET DES DR. CALIGARI

Robert Wiene bewees met Das Cabinet des Dr. Caligari in 1920 al dat horror artistieke aspiraties niet hoeft uit te sluiten en dat je met getekende achtergronden, groteske schaduwen en een decor met schots en scheve muren, visueel kunt uitdrukken hoe de personages zich voelen. Voor de digitaal gerestaureerde versie van dit schoolvoorbeeld van de expressionistische film componeerde de Amerikaan Timothy Brock nieuwe muziek. De uitvoering is toevertrouwd aan het Brussels Philharmonic, een orkest dat in opmars is sinds zijn bijdrage aan de soundtrack van The Artist.

RAPHAËL MARIONNEAU + MENSCHEN AM SONNTAG

Chill-outspecialist Raphaël Marionneau duelleert met Menschen am Sonntag (1929), een sfeervolle semidocumentaire die toont hoe vijf jonge mensen hun Berlijnse zondag doorbrengen. Achter de schermen werkten vier jonge wolven die het later in Amerika nog ver zouden schoppen: film-noirmeester Robert Siodmak, cultcineast Edgar Ulmer, de geniale Billy Wilder en de veelzijdige Fred Zinneman.

MICHAEL NYMAN + DZIGA VERTOV

Michael Nyman mag de driedaagse in het PSK afsluiten. De vaak geplagieerde Britse componist, die met zijn minimalistische soundtracks een ruim aandeel had in het succes van Peter Greenaway en Jane Campion, begeleidt met zijn ensemble twee films uit de avantgardistische Kino-Pravda-reeks van de Rus Dziga Vertov. Het moet niet allemaal UFA zijn.

UFA Film Nights: 15 tot 17 september in paleis voor Schone Kunsten, in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content