Tv-tip: ‘Black Hawk Down’ van Ridley Scott (Canvas, 22.00u)

© /

Het oorlogsdrama van Ridley Scott vertelt het ware verhaal van een Amerikaanse gevechtseenheid die in 1993 in Mogadishu werd gedropt om Somalische spionnen uit te schakelen. Maar de operatie draaide op een mislukking uit.

In oktober 1993 trok een Amerikaans militair commando de Somalische hoofdstad Mogadishu binnen. Doel: enkele handlangers van krijgsheer Mohammed Farid Aideed uitschakelen. De operatie draaide echter op een mislukking uit. Twee Black Hawk-helikopters crashten en achttien Amerikaanse soldaten en naar schatting duizend Somaliërs kwamen om het leven. Black Hawk Down (2001) toont voor de zoveelste keer aan dat film zich moeilijk laat verzoenen met accurate geschiedschrijving want regisseur Ridley Scott heeft in deze helse oorlogsfilm nauwelijks oog voor het standpunt van de Somaliërs. Wie zich daar niet aan stoort, krijgt een wat klinisch maar intens eerbetoon aan de heroïek en de loyaliteit van de Amerikaanse soldaat, die leeft en handelt volgens het mantra Leave no man behind. (LJ)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content