Toy Story 4: ‘Ik heb de animatoren moeten terugfluiten, want het zag er veel te goed uit’

Regisseur JOSH COOLEY tussen de personages van TOY STORY 4. © Isopix

Met Josh Cooley waren Pixars kroonjuwelen, Woody en Buzz Lightyear, in handen van een van de regisseurs van de nieuwe generatie. De debutant hield het hoofd koel.

In 2003 versierde de vers gediplomeerde Josh Cooley een stageplaats in Pixars verhaaldepartement. Hij werkte als story artist mee aan The Incredibles, Ratatouille en Up om vervolgens indruk te maken als story supervisor en coscenarist van het fantastische Inside Out. Waarna hem zowaar Toy Story 4 werd toevertrouwd.

Last van knikkende knieën gehad?

Josh Colley: Valt mee. Bij Pixar sta je er nooit alleen voor. Ik was fantastisch omringd. Aanvankelijk ging het trouwens om een coregie met John Lasseter, maar die bleek er de tijd niet voor te hebben. Het angstaanjagendst vond ik het moment waarop ik het verhaal aan Tom Hanks moest pitchen. Tenslotte kent hij Woody beter dan eender wie. Ik was nog maar aan de beginscène in de kleuterklas of hij riep: ‘Je hebt me! Hoe doen jullie dat toch?’ De laatste opnamesessie was een emotionele bedoening, maar wat wil je? Hij spreekt Woody al dertig jaar in. Woody betekent énorm veel voor hem.

Tom Hanks was na de opnames heel emotioneel. Woody betekent u0026#xE9;norm veel voor hem.

In Toy Story 4 is er een hoofdrol voor de actieherderin Bo Peep. Zou de eerste Toy Story vandaag te jongensachtig bevonden worden?

Cooley: We kunnen niet ontkennen dat de eerste Toy Story veel meer mannelijke dan vrouwelijke personages telt, maar ook die film bleef hangen bij jongens én meisjes. Iederéén werd geraakt door het verhaal over Woody die bang is dat hij wordt vervangen. Dat is universeel en niet aan gender gebonden. De beslissing om van Bo Peep de fundering van deze Toy Story te maken werd jaren geleden genomen. Bo Peep is altijd al redelijk badass geweest. Ze sprong niet uit het raam zoals de rest, maar ze had karakter en was Woody’s gelijke. Alleen kreeg ze amper zeven minuten schermtijd.

Het is wel Forky die de show steelt. Een loensende wegwerpvork met een existentiële crisis: hoe verzin je het?

Cooley: We grapten in de schrijverskamer over onze kindjes die op kerstdag liever met de doos en de verpakking spelen dan met hun geschenk. Van het een kwam het ander. Het idee om Bonnie zelf een stuk speelgoed te laten maken, beviel ons. Je wilt niet te veel in herhaling vallen en dat was nog niet vertoond in Toy Story. Forky was veel te grappig om dat bizarre experiment niet voort te zetten. In het begin zag hij er wel veel te goed uit. Ik heb de animatoren moeten terugfluiten. Forky moest er veel goedkoper uitzien, maar dat was niet makkelijk. Ik moest blijven zeggen: ‘Nee, veel te goed.’

Een slotvraag die je allicht niet zag aankomen: komt er een vijfde Toy Story?

Cooley: Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar zelfs als er geen vijfde film komt, gaat het verhaal naar mijn gevoel verder. Houdt dat steek of ben ik dringend aan vakantie toe?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content