Top 10: films die flopten maar uiteindelijk cult klassiekers werden

© gf

De klassieker Blade Runner loopt momenteel exclusief een week in de zalen, tot groot jolijt van een grote groep toegewijde fans. Hoewel de futuristische film oorspronkelijk flopte bij zijn release, ontpopte het zich al snel tot een ware cultfilm.

Zo gaat het jammer genoeg met de meeste cultklassiekers. Eerst worden ze onverdiend door recensenten de grond in geboord, tot fanaten de genialiteit ervan inzien en in een mum van tijd een cult oprichten. Soms zijn de films ook gewoonweg vreselijk. Dan ontstaat er een mythe, waarvan iedereen fijne wil weten. Zelfde gevolg: een select clubje cinefielen wordt hevig fan.

Het is dus geen ramp als een film in eerste instantie een bescheiden distributie kent. De prent kan het nog altijd schoppen tot cultklassieker.

Ziehier een top tien van films die oorspronkelijk weinig opbrachten, maar zich wisten te ontpoppen tot de grootste cultklassiekers (naast Blade Runner natuurlijk).

The Big Lebowski
The Big Lebowski© Youtube

1. The Big Lebowski (1998)

Wie niet bekend is met de The Big Lebowski, schaam u. Geen enkele film kent waarschijnlijk een grotere cultaanhang dan deze ontspannen detective van de gebroeders Coen. Hoewel het in zijn openingsweekend slechts 5 miljoen dollar binnenhaalde, mondde de immer relaxte ‘Dude’ (Jeff Bridges) uit de film al snel uit tot een ware legende. Geen wonder dat elk jaar de grootste fans het Lebowski Fest bijwonen om de film te herbekijken en aan bowlingwedstrijden mee te doen. Gehuld in badjassen, met een White Russian in de hand. De film lag zelfs aan de basis van een eigen religie: het Dudeïsme.

The Rocky Horror Picture Show
The Rocky Horror Picture Show© Youtube

2. The Rocky Horror Picture show

Even een woordje uitleg hoe een ‘Midnight Movie’ ontstaat. Een regisseur maakt een obscure en controversiële film, die critici om exact die reden helemaal neersabelen. Enkele jaren later haalt een cinemacomplex of tv-station het pareltje van onder het stof om op klokslag middernacht de film te vertonen op het witte doek of kleine scherm . Voila, daar is de zogenaamde Midnight Movie. Zo verging het ook The Rocky Horror Picture Show. De musical over een excentrieke travestiet in netkousen werd in vele theaters vervroegd geband, tot het Waverly Theater in New York besloot de film in de nacht van 1 April 1976 weer te draaien. Al snel begonnen de kijkers mee te dansen en zingen. Een nieuwe cult was geboren.

Top 10: films die flopten maar uiteindelijk cult klassiekers werden
© gf

3. Fight club (1999)

Geloof het of niet, maar deze populaire prent deed het in eerste instantie niet goed bij de box office. Het thema van kapitalisme en gefrustreerde mannen die erop los slaan, was niet iets wat de gemiddelde cinemabezoeker interesseerde. De Amerikaanse talkshowpresentatrice Rosie O’Donnell vond de film zelfs zo slecht, dat ze er geen probleem in zag om het magistrale einde te verklappen op de nationale televisie. De enorme DVD-verkoop maakte gelukkig alles goed.

Harold en Maude
Harold en Maude© Youtube

4. Harold en Maude (1971)

Een tiener met zelfmoordgedachten die een boontje krijgt voor een 79-jarige oude dame. Klinkt niet meteen als een topverhaal. Dat vonden de meeste bioscoopgangers ook toen de zwarte komedie in 1971 uitkwam. Het universele thema over de zin en onzin van het leven zorgde er dan toch voor dat de film in de jaren erna een heleboel toegewijde cultvolgers achter zich kon scharen.

CITIZEN KANE
CITIZEN KANE© Everett Collection

5. Citizen Kane (1941)

‘De beste film aller tijden.’ Citizen Kane loopt al decennialang met de titel rond, maar heeft die niet van in het begin mogen dragen. Hoewel de prent genomineerd was voor niet minder dan negen Oscars, flopte de film aan de box office. Meer zelfs, krantenmagnaat William Randolph Hearst, die de inspiratie vormde voor Orson Welles’ klassieker, probeerde de film zelfs te boycotten. Misnoegd verbood hij enige vermelding van de film in een van zijn tijdschriften of kranten. Daarbovenop spendeerde hij duizenden dollars om alle kopieën en negatieven te vernietigen. Zijn opzet mislukte, want Citizen Kane kende in 1956 een heropleving. Gelukkig maar, anders was een andere film met de begeerde titel gaan lopen.

Donnie Darko
Donnie Darko© Youtube

6. Donnie Darko (2001)

Uitgebracht niet zo lang na de terroristische aanslag op 9 september 2001, bleek de scene met de vliegtuigcrash in Donnie Darko niet zo’n goed idee. De prent over een hallucinerende tiener die opdrachten aanneemt van een gigantisch sprekend konijn kon dan ook weinig mensen bekoren. 28 middernachtvertoningen in het Pioneer Theater in New York later, wist de indiefilm een cultstatus te bemachtigen.

Plan 9 From Outer Space
Plan 9 From Outer Space© Youtube

7. Plan 9 From Outer Space

Ed Wood gaf het zelf toe. Hij is hoogstwaarschijnlijk de slechtste regisseur die ooit op de planeet rondliep. En Plan 9 From Outer Space is daar het visuele bewijs van. De low budgetfilm gaat over buitenaardse wezens die naar de aarde reizen om de doden weer tot leven te wekken. Met hun zombieleger willen ze de mensheid ervan behoeden een wapen te maken dat het hele universum kan vernietigen. Benieuwd waarom de film uitgeroepen werd tot ‘slechtste film aller tijden’? U bent niet de enige. En zo kreeg ook deze uiterst stuntelige sciencefiction een cultgevolg. Onder hen trouwens niemand minder dan Tim Burton. Regisseur Ed Wood is zijn grote held.

Office Space
Office Space© Youtube

8. Office Space (1999)

Kan je een saai verhaal, over saaie mensen entertainend maken? Als iemand het kan, zal het wel Beavis en Butthead -bedenker Mike Judge zijn. Bij de release begreep niet iedereen dat Office Space, over het leven op de Amerikaanse werkvloer wel degelijk de moeite was. Nu vermeldt zowat elke filmwebsite de prent in zijn top van cultklassiekers. Het productiebedrijf voor kantoorspullen Swingline bracht zelf een rood nietjesmachine op de markt, naar het evenbeeld van het desbetreffende apparaat van het hoofdpersonage.

The Room
The Room© Youtube

9. The Room (2003)

The Room wordt vaak in een adem uitgesproken met Citizen Kane. Een immens compliment, zou u kunnen denken. Niets is minder waar. ‘De Citizen Kane onder de slechtste film aller tijden’, zoals filmrecensenten The Room durven noemen, is nu eenmaal geen aangename referentie. Oorspronkelijk geweigerd voor productie, verzamelde hoofdrolspeler, schrijver en regisseur Tommy Wiseau eigenhandig 6 miljoen dollar. Hij kon zijn droom waarmaken, maar de film bleek een chaos van onzinnige dialogen en absurde personages te zijn. De bioscopen banden de mislukking nog voor Wiseau de allerlaatste ‘cut’ kon roepen. Hoe is het dan een cultfilm geworden? Eenvoudig, de film was zó slecht, dat iedereen hem wou zien.

Showgirls
Showgirls© Youtube

10. Showgirls (1995)

De erotisch drama over de naïeve Nomi Malone (Elizabeth Berckley) die zich opwerkt tot, ahum, Las Vegas show girl sleepte maar liefst zeven Razzies in de wacht. Dat is nu niet meteen iets om over naar huis te schrijven, want Razzies zijn bekroningen voor de slechtste prestaties in de filmindustrie. Opnieuw onder het motto ‘zo slecht dat hij goed is’, kochten nieuwsgierigen de videobandversie dan wel weer met hopen aan. Met losbandige themafeestjes tot gevolg.

(FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content