Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Tomas Alfredson)

Tomas Alfredson maakt zijn Engelstalige debuut met een spionagethriller waarin sfeer op plot primeert, tot genoegen van bestsellerauteur John Le Carré.

32 jaar na de beroemde BBC mini-serie met Alec Guiness is het dit keer de beurt aan Gary Oldman om John Le Carré’s eenzame, discreet getormenteerde spion Smiley neer te zetten. Regisseur met dienst is de Zweed Tomas Alfredson die zich – drie jaar na zijn verrassende vampierenhit Let the Right One In – voor het eerst aan een Engelstalige productie waagt.

Een doordeweekse spionagethriller over Britse, geheim agenten die in volle Koude Oorlogcrisis een mol binnen hun organisatie moeten zien te neutraliseren hoef je niet te verwachten. Alfredson focust vooral op sfeer, pathos en revelerende details in plaats van op plot, politiek en suspense, in een elegante maar trage en drukkende stijl die meer dan eens aan Let the Right One in doet denken.

Echt spannend of meeslepend kun je deze Le Carrè-adaptatie dan ook niet noemen terwijl de uitgekiende seventieslook de personages soms lijkt weg te dringen, al is het tegelijk een originele invalshoek voor een ensemblethriller, blijft het visueel boeiend en krijg je er sterke bijrollen bovenop van Colin Firth, Mark Strong, John Hurt en Tobey Jones als Britse spionnen die mogelijk bijklussen voor de Russen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content