‘Timbuktu’ wint César voor beste film

Regisseur Abderrahmane Sissako (tweede van rechts) met de ploeg van de film 'Timbuktu' © REUTERS

“Timbuktu”, een kroniek van het leven in noordelijk Mali onder het bewind van jihadisten, is bekroond met de César, de hoogste Franse filmonderscheiding, voor beste film van het jaar.

De Mauritaanse regisseur Abderrahmane Sissako, die ook de César ontving voor beste regie, is met “Timbuktu” zondag ook in de running voor de Oscar van beste buitenlandse film.

De film toont het leven onder extremisme.

“Frankrijk is een schitterend land”, aldus de regisseur, “omdat het in staat is zich te weren tegen de gruwel, tegen geweld en obscurantisme. Er is geen botsing van beschavingen aan de gang. Er is een ontmoeting van beschavingen aan de gang”.

De regisseur bedankte ook Mauritanië dat zijn “ploeg had beschermd”.

Zijn film behaalde in totaal 7 Césars en was daarmee de grote winnaar.

De César voor beste acteur ging naar Pierre Niney, 25 ans, die Yves Saint Laurent speelt in de film “Saint Laurent” van Jalil Lespert.

Adèle Haenel, 26, werd bekroond als beste actrice voor haar rol in de film “Les Combattants” van Thomas Cailley.

Belgen in mineur

De broers Dardenne vielen dit keer niet in de prijzen en in het algemeen behaalden de Belgen ontgoochelende resultaten.

Enkel “Minuscule, la Vallée des fourmis perdues”, met het Brusselse Entre Chien et Loup als coproducent, won een prijs in de categorie voor beste lange animatiefilm.

België dingde ook mee in prestigieuze categorieën als die voor beste actrice en beste acteur, respectievelijk met Marion Cotillard (in “Deux jours, une nuit” van de broers Dardenne), Emilie Dequenne (“Pas son genre” van Lucas Belvaux) en François Damiens (“La famille Bélier” van Eric Lartigau). Maar zij bleven achter met lege handen. Ook Jérémie Renier, genomineerd in de categorie voor beste bijrol (“Saint Laurent”), ging zonder prijs naar huis. Eenzelfde lot voor Marc Zinga, die voor zijn vertolking in “Qu’Allah bénisse la France” genomineerd was in de categorie voor meest beloftevolle acteur. Jean-Pierre et Luc Dardenne ten slotte kregen geen César voor beste buitenlandse film voor “Deux jours, une nuit”. Die prijs ging naar “Mommy” van Xavier Dolan.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content