‘The Square’ grote winnaar op European Film Awards

Ruben Ostlund houdt drie van zijn zes European Film Awards vast © BELGA

De film ‘The Square‘ van de Zweedse regisseur Ruben Ostlund heeft zaterdag zes prijzen in de wacht gesleept op de 30ste editie van de European Film Awards in Berlijn, onder andere die voor Beste Europese film. Eerder won Ostlund met de langspeelfilm ook al de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

The Square‘ vertelt het verhaal van de conservator van een museum voor hedendaagse kunst die een tentoonstelling over tolerantie en solidariteit voorbereidt, maar aan het wankelen gaat wanneer zijn telefoon en portefeuille gestolen worden terwijl hij een vrouw te hulp schiet.

De langspeelfilm – de Zweedse inzending voor de Oscars – kreeg ook de prijs voor Beste Regisseur, Beste Scenarioschrijver, Beste Acteur (Claes Bang), Beste Komedie en Beste Europese decorbouwer. De prijs voor Beste Actrice ging dan weer naar de Hongaarse Alexandra Borbély voor haar rol in ‘On Body and Soul‘ van Ildikó Enyedi. Die van Best Montage is weggelegd voor de Franse Oscarinzending ‘120 battements par minute’ van Robin Campillo.

Onder meer nog een Belgische coproductie – via het productiehuis van de broers Dardenne, Les Films du Fleuve – kon rekenen op een beeldje: ‘Loveless‘ van de Rus Andrey Zvyagintsev won in de categorie Beste Camerawerk. De Belgische producties ‘King of the Belgians‘ met Peter Van den Begin en geregisseerd door het Belgisch-Amerikaanse stel Peter Brosens-Jessica Woodworth, en ‘Vincent’ van Christophe van Rompaey waren genomineerd als Beste Komedie, maar moesten dus de duimen leggen voor ‘The Square‘.

Ook in de categorie Beste Animatiefilm was België vertegenwoordigd met de coproductie ‘Zombillenium‘ van het Franse duo Alexis Ducord en Arthur de Pins. In die categorie ging het beeldje uiteindelijk naar ‘Loving Vincent’ van de Poolse Dorota Kobiela en de Brit Hugh Welchman.

Een laatste Belgische noot kwam er van Johan Heldenbergh en Veerle Baetens, die tijdens het evenement ‘If I needed You’ brachten, een nummer uit hun succesvolle film ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen. De film was in 2013 bij de EFA’s genomineerd in verschillende categorieën. Baetens won zelfs de prijs voor Beste Actrice.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content