The Help slokop tijdens SAG Awards

© .

The Help, het drama over de rassenstrijd in de VS, won drie Screen Actors Guild Awards, waaronder die voor beste film. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de vereniging van Hollywoodacteurs.

Het Screen Actors Guild (SAG), de vereniging van Hollywoodacteurs, heeft zijn hoofdprijzen toegekend aan ‘The Help’, een film over racisme in de Deep South van de VS in de jaren ’60. Viola Davis sleepte, ondanks de concurrentie van Meryl Streep, de “gong” voor beste actrice in de wacht en Octavia Spencer, in de film een journaliste, won die voor de vrouwelijke bijrol. Voorts werd de prent ook bekroond voor het spel van de gehele cast.

Ook Jean Dujardin kon in het Shrine Auditorium in Los Angeles stilletjes genieten: de hoofdrolspeler van de zwijgende zwart-witprent ‘The Artist’ werd onderscheiden als beste acteur. Eerder won de Franse acteur al een Golden Globe.

De Canadees Christopher Plummer was de beste bijrolspeler: in ‘Beginners’ speelt de 82-jarige een homoseksueel die in zijn zeer late levensjaren beslist zich te outen, tot verbazing van zijn familie. Ook Plummer had voor die rol al een Golden Globe gekregen.

Behalve Streep grepen ook vedettes als George Clooney, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Nick Nolte en Kenneth Branagh naast de prijzen.

In de categorieën tv-drama/tv-reeksen gingen de prijzen eveneens naar grote namen: Paul Giamatti (voor ‘Too big to fail’) en Steve Buscemi (‘Boardwalk Empire) bij de heren, en Kate Winslet (in de tv-remake van de Hollywoodklassieker ‘Mildred Pierce’) en Jessica Lange (‘American Horror Story’) bij de dames. In de categorie komische series werden Alec Baldwin (’30 Rock’) en Betty White (‘Hot in Cleveland’) onderscheiden.

De SAG Awards zijn een belangrijke graadmeter voor de Oscaruitreiking op 26 februari. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content