‘The Broken Circle Breakdown’ naar Oscars

‘The Broken Circle Breakdown’ is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. De film van Felix van Groeningen verdedigt ons land in de categorie voor Beste Niet-Engelstalige Film.

‘The Broken Circle Breakdown’ is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. De film van Felix van Groeningen verdedigt ons land in de categorie voor Beste Niet-Engelstalige Film. De nationale jury besliste unaniem.
‘Ik ben heel opgetogen dat de film die erkenning en het vertrouwen krijgt’, aldus van Groeningen in een eerste reactie na de bekendmaking van het nieuws. ‘Sinds een aantal jaar geloven we ook weer met zijn allen dat het kàn. Ik ben dankbaar voor het fantastische parcours dat deze film ondertussen heeft afgelegd. Binnenkort komt hij ook uit in de Verenigde Staten en we wonnen reeds prijzen op het Tribeca Film Festival. Daarom geloven we er in en zullen ons best doen.’

‘De Belgische inzending zijn voor de Oscars is hoe dan ook nu al de kers op de taart,’ besluit hij. De komende maanden worden dus bijzonder druk voor de Vlaamse regisseur en zijn producent Dirk Impens van het in Gent gevestigde productiehuis Menuet.

Naast The Broken Circle Breakdown, bestond de shortlist voor de Belgische Oscarkandidaat verder uit Fien Troch’s Kid, Le monde nous appartient van Stephan Streker en Le sac de farine van Kadija Leclere.

Vijf genomineerden op 16 januari
Tijdens de maanden november en december worden alle films die in aanmerking komen voor de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige Film ook voorgesteld aan het Foreign Language Voting Committee. Begin januari maakt de organisator van de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.), dan een shortlist van maximum negen titels bekend. Na extra screeningrondes van de negen in zowel Los Angeles als New York kiest een speciaal samengesteld Executive Committee de uiteindelijke vijf genomineerden. Ze worden op 16 januari 2014 bekendgemaakt. Wie er uiteindelijk met het gouden beeldje aan de haal gaat, weten we op 2 maart 2014.

Het parcours van Felix van Groeningens vierde speelfilm is indrukwekkend. De prent, die vorig jaar in wereldpremière ging op het Film Fest Gent, won in Berlijn de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label. De zegetocht werd verdergezet onder meer op het Tribeca Film Festival (Beste Actrice en Beste Scenario), CPH PIX in Kopenhagen, Haugesund (Noorwegen) en Festroia (Portugal).

Bij de uitreiking van de Ensors in Oostende – eerder deze maand – ging de film aan de haal met negen beeldjes waaronder deze voor Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice en Beste Muziek. Het Amerikaanse entertainmentvakblad Variety noemde van Groeningen deze zomer als één van de ‘Euro Directors to Watch’.

Ondertussen kan er ook nog op The Broken Circle Breakdown worden gestemd voor de Publieksprijs van de European Film Awards (EFA). Naast deze nominatie dingt hij ook mee in de meeste andere EFA categorieën. Tenslotte is er de Lux Prijs van het Europees Parlement waar de film bij de uiteindelijke drie genomineerden is.

Vanaf 1 november loopt ‘The Broken Circle Breakdown’ in de Amerikaanse bioscoopzalen. Daarvoor werd deze officiële Amerikaanse trailer ingeblikt. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content